U BRUXELLESU POČEO 4. KRUG PREGOVORA O PROTOKOLU 7

Četvrti krug pregovora hrvatskog izaslanstva i Europske komisije o tehničkoj prilagodbi režima trgovine poljoprivrednim proizvodima započeo je u petak prije podne u Bruxellesu.

Hrvatsko izaslanstvo predvodi ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, a u izaslanstvu je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.

U prethodna tri pregovaračka kruga o Protokolu 7 usuglašene su uvozne kvote za većinu poljoprivrednih, prehrambenih i konditorskih pregovora, a za četvrti krug preostalo je još šest, sedam najosjetljivijih proizvoda, a za 13 ili 14 proizvoda još je potrebno usuglasiti neke tehničke pojedinosti. Ovo je vjerojatno zadnji krug pregovora o Protokolu 7 i danas se moguće njegovo parafiranje.

Protokolom 7 treba se regulirati režim trgovine izmedu Hrvatske i proširene Europske unije. Sa šest od deset zemalja koje će 1. svibnja ući u EU, Hrvatska je trgovala na temelju bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini, koji će prestati vrijediti na dan njihova ulaska u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska trgovina s EU-om regulirana je Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), odnosno Privremenim sporazumom, koji je potpisan kako bi se premostilo razdoblje dok SSP ne stupi na snagu, to jest dok ne bude ratificiran u svim zemljama članicama. Riječ je o asimetričnom sporazumu u korist Hrvatske, koji je s danom potpisivanja omogućio da hrvatski proizvodi imaju slobodan pristup na europsko trzište, osim goveđeg mesa, vina i ribe. S druge strane, hrvatsko trzište za europske proizvode otvara se postupno u prijelaznom razdoblju od šest godina.

Europska komisija pregovora u ime šest pristupajućih zemalja, koje su zatražile povećanje izvoznih kvota za poljoprivredne proizvode.

Obje strane su u pregovore ušle s različitih pozicija. Europska komisija traži da se postojećim kvotama iz Privremenog sporazuma pribroje i kvote iz bilateralnih sporazuma sa šest pristupajućih zemalja. Hrvatska, s druge strane, traži da se pribroje samorealizirane kvote iz bilateralnih sporazuma, koje su bitno niže od onih dogovorenih na papiru.

(Hina) xsv ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara