U Gospiću se sutra obilježava 60. godišnjica smrti Nikole Tesle

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike u Gospiću će sutra biti obilježena 60. godišnjica smrti Nikole Tesle, jednog od najvećih svjetskih istraživača i znanstvenika s područja elektrotehnike.

Obilježavanje 60. godišnjice smrti Nikole Tesle organiziraju tvrtke Ericsson Nikola Tesla i Hrvatska elektroprivreda, a nazočan će biti i predsjednik Republike Stjepan Mesić.

U prigodi te godišnjice na svečanosti, koja će se održati u gospićkoj Gimnaziji, bit će dodijeljene donacije školama s područja Ličko-senjske županije i proglašeni najbolji učenički radovi na temu osobe i djelovanja Nikole Tesle.

Predviđen je i obilazak Tesline rodne kuće u Smiljanu koja se obnavlja jer je teže oštećena u Domovinskom ratu. Obnovu financira Ministarstvo kulture, a do sada je uloženo oko 800 tisuća kuna.

Nikola Tesla rođen je u selu Smiljanu kod Gospića 10. srpnja 1856., a umro je 7. siječnja 1943. u New Yorku.

Poznat je po svojim izumima i patentima te usavršavanjima elektromotora, generatora, transformatora kao i po primjeni izmjenične struje. Njemu u čast 1956. (na 100. obljetnicu rođenja) jedinica za magnetsko polje prozvana je "tesla" (T), a njegovo ime našlo se i u odabranom društvu velikana po kojima su astronomi dali imena brdima na Mjesecu.

Tesla se školovao u Gospiću, Karlovcu, Grazu i Pragu, a 1884. odlazi u Ameriku gdje je i ostvario najveći broj svojih izuma i oko 700 patenata. U SAD-u je radio prvo vrijeme s Thomasom Edisonom nakon čega je 1887. osnovao i vlastiti istraživački centar. Njegov patent izmjenične struje 1888. otkupio je George Westinghouse, a na temelju izmjenične struje sagrađena je i velika hidrocentrala na Nijagari nekoliko godina kasnije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U znanstvenim krugovima kao vizionarska ocjenjuju se njegova istraživanja električno nabijenih čestica, elektromagnetskih zračenja i elektrovodiča iz kojih su, kako tvrde znanstvenici, danas nastali moderni sustavi radiokomunikacija, televizije, robotike, daljinskog upravljanja i slično. Tako je, primjerice, prvi model daljinski upravljivog broda predstavio još u proljeće 1898. godine.

Znanstvena javnost danas ga smatra "praocem" i modernih oružja poput krstarećih projektila kao i američkog programa svemirskog naoružanja "Rat zvijezda".

Poznat je i njegov sudski spor s talijanskim znanstvenikom Guglielmom Marconijem koji je uspostavio prvu radiotelegrafsku vezu između Europe i Amerike. Marconi se predstavljao kao izumitelj radiotelegrafije kopiravši Tesline izume, a nakon dugotrajnog sudskog procesa američki sud proglasio ga je plagijatorom.

Osim radiotelegrafije, u dijelu znanstvenih krugova smatra se da je također nepravedno izum x zraka pripisan Wilhelmu Conradu Roentgenu (koje su po njemu dobile ime), a ne Tesli. I Marconi i Roentgen dobitnici su Nobelove nagrade, koju Tesla nije dobio.

Tesla je patentirao ukupno oko 700 pronalazaka od kojih je nekoliko desetaka našlo široku primjenu.

(Hina) dm dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara