U GRADSKOJ KNJIŽNICI OTVORENI DANI NR KINE

U suradnji s Veleposlanstvom NR Kine, u Gradskoj knjižnici danas su svečano otvoreni "Dani NR Kine", u sklopu kojih je postavljena izložba knjiga, časopisa, postera, umjetničkih fotografija, predmeta iz svakodnevnog života, te umjetničkih predmeta tradicionalno vezanih uz kinesku kulturu.

Izložba je otvorena u nazočnosti premijera Ive Sanadera i veleposlanika NR Kine Zhi Zhao Una, a nazočni su bili i zagrebački gradski dužnosnici i kulturni djelatnici.

U prigodnom govoru ministar kulture Božo Biškupić rekao je kako su "Dani NR Kine" rezultat odličnih političkih i prijateljskih odnosa Hrvatske i Kine i dosadašnjih zajedničkih velikih projekata kao što su "Drevna kineska kultura", "Put svile" i niz drugih.

Veleposlanik Zhi Zhao Un, uz ostalo je istaknuo kako će manifestacija omogućiti posjetiteljima da se upoznaju s Kinom danas.

U izložbenoj kupoli na 3. katu knjižnice izložene su umjetničke fotografije drevnih spomenika Kine, koji su pod zaštitom UNESCO-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Odjelu za djecu i mladež izloženi su ručni radovi, dječje knjige, te postavljena jedinstvena izložba slika u tradicionalnoj tehnici rezbarija papira iz pokrajine Šensi. Fotografije "Kina i Svemir" posjetitelji mogu razgledati u Medijateci, dok je u Glazbenom odjelu postavljena građa vezana uz Pekinšku operu te materijali za učenje kineskog jezika.

Tijekom trajanja "Dana NR Kine" do 21. svibnja, bit će organiziran i bogat popratni program - projekcije igranih, crtanih i dokumentarnih filmova, prikazivanje DVD-a sa ulomcima iz repertoara Pekinške opere, te niz dječjih radionica.

"Dani NR Kine" otvoreni su u sklopu projekta Gradske knjižnice "Svijet u Zagrebu", koji je zamišljen kao kulturna i promotivna suradnja te knjižnice s veleposlanstvima stranih zemalja.

(Hina) xkt ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara