U Hrvatskoj se danas obilježava Dan nepušenja

U POVODU hrvatskog Dana nepušenja, koji se obilježava danas na prvi dan korizme, građani su na Trgu bana Jelačića mogli dobiti prigodne promotivne materijale i savjete kako uspješno prestati s pušenjem.

Organizatori Dana nepušenja - Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar" i Hrvatski Caritas odlučili su nastaviti prošlogodišnju akciju promoviranja nepušenja polazeći od pretpostavke da u korizmeno vrijeme većina pušača može razmisliti o svojoj ovisnosti o cigaretama i prestanku pušenja.

Cilj je akcije smanjiti broj pušača, posebice među mladom populacijom, a zamišljena je kao dan kojim se žele stvoriti uvjeti da pušači pokušaju ne zapaliti cigaretu 24 sata i tako uvidjeti da je prestanak pušenja moguć.

Dan nepušenja dio je kampanje "Recite da nepušenju" Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stručnjaci procjenjuju da edukacija i javnozdravstvene intervencije koje ukazuju na posljedice pušenja, osobito one koje podržavaju mediji, mogu pridonijeti promjeni stajališta i ponašanja pojedinaca i zajednice u odnosu na probleme ovisnosti, pa tako i o cigaretama.

Svjetska zdravstvena organizacija počela je borbu protiv pušenja još 1971. godine kada su predloženi prvi programi borbe protiv pušenja i donesena prva rezolucija, no tek 90-ih godina u svijetu počinje snažna međunarodna borba protiv pušenja i duhanske industrije. Danas je u više od 100 zemalja zabranjeno reklamiranje duhana i duhanskih proizvoda.

Tema ovogodišnje svjetske kampanje protiv pušenja nosi naziv "Siromaštvo i duhan".

(Hina) xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara