U istragu slučaja Ašner uključuje se policijski odjel za ratne zločine

DOKUMENTACIJA o navodnom ratnom zločincu Milivoju Ašneru koju je hrvatskom pravosuđu prošlog tjedna predao Centar Simon Wisenthal nije dovoljna za procesuiranje, pa će se u istragu uključiti Odjel za ratne zločine Ravnateljstva policije, doznaje se danas u Državnom odvjetništvu.

Državno odvjetništvo zatražit će od policije da istraži sve okolnosti slučaja Milivoja Ašnera, kojeg Centar Simon Wiesenthal sumnjiči da je kao ustaški dužnosnik u Požegi tijekom Drugog svjetskog rata počinio ratni zločin, kazao je Hini zamjenik glavnog državnog odvjetnika Slavko Zadnik. Dodao je da je na jučerašnjem sastanku najviših dužnosnika Državnog odvjetništva s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićemće dogovoreno da se takav zahtjev do kraja tjedna uputi Odjelu za ratne zločine Ravnateljstva policije.

Kao druga mogućnost na sastanku se spominjalo i upućivanje predmeta požeškom Državnom odvjetništvu, koje bi potom pokrenulo istragu s lokalnom policijom. No, kako dokumentacija koju je hrvatsko pravosuđe prošlog tjedna dobilo nije dovoljna za procesuiranje odlučeno je da se u istragu uključi policija, objasnio je Zadnik.

Dodao je kako bi policija trebala provesti cjelovit predistražni postupak, te razriješiti nekoliko dvojbi, koje su posljednjih dana često spominjane i u medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po Zadnikovim riječima, jedna od prvih policijskih zadaća je da se otkrije je li riječ o jednoj ili dvije osobe s istim imenom.

Po tvrdnjama Centra Wiesenthal, institucije za istraživanje židovskih žrtava tijekom holokausta i otkrivanje zločinaca, Milivoj Ašner se nakon rata uspio prikazati kao žrtva fašističkog terora, što je jedinstven slučaj u svijetu.

Nekoliko dana nakon što je izvršni direktor Centra Efraim Zuroff u Zagrebu objavio da u Hrvatskoj postoje dvojica neprocesuiranih fašističkih zločinaca, Ašner i još jedan čiji identitet nije otkriven, bivši ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva Josip Kolanović u medijima je ustvrdio da postoje dvije osobe s imenom Milivoj Ašner, od kojih je jedan zločinac, a drugi žrtva.

Osim toga, policija će morati utvrditi i gdje se trenutno nalazi 91-godišnji Milivoj Ašner koji je do prije nekoliko dana, kada je nestao iz svoje kuće, živio u Daruvaru. "Jutarnji list" prenio je izjavu Daruvarčanina koji tvrdi da je Ašnera nakon izbijanja afere odveo "u nepoznatom pravcu".

"Policija će morati utvrditi gdje se nalazi i obaviti razgovor s njim, kao i s drugim osobama koje bi mogle posvjedočiti o njegovim navodnim zločinima tijekom rata u Požegi", kazao je Zadnik. Dodao je da će policija morati istražiti sve dostupne dokumente u raznim arhivima, te razgovarati s Alenom Budajem, Požežaninom koji je prikupio dokumentaciju i Ašnera prijavio Centru Simona Wiesenthala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara