U Lovasu obilježen križni put

Današnji blagdan Veliki petak, kojim počinje prvi dan vazmenog trodnevlja, Kristov smrtni dan i Dan posta i nemrsa, u Lovasu, mjestu na istoku Vukovarskosrijemske županije, svetkovan je Križnim putem koji je predvodio mjesni župnik vlč. Stipe Marić.

Oko stotinu Lovasana pošlo je na Križni put ulicama mjesta od Križa na razminiranom minskom polju do Spomen-obilježja masovne grobnice na mjesnom groblju gdje je spomenik hrvatskim braniteljima.

Postaje Križnog puta postavljene su na mjestima gdje je ubijena i mučena skupina Lovasana.

"Isus je na Veliki petak bio osuđen na smrt raspinjanjem na križ te smo i mi odlučili biti dionici toga Kristova Križnog puta, patnje i smrti. Prisjetili smo se i patnja naših branitelja i civila stradalih u Domovinskom ratu jer su i oni poput našeg spasitelja Isusa Krista prošli svoj put, Križ smrti", rekao je vlč. Marić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na simboličan smo način prošli put naših stradalnika od minskog polja do kapelice na mjesnom groblju gdje su također bili ubijani naši mještani. Ovaj današnji križni put simbolizira patnju Isusa Krista, ali i pobjedu Dobra nad Zlim", rekao je općinski načelnik Željko Cirba.

Za Domovinskog rata u lovaskoj je općin, kojoj pripada i mjesto Opatovac, poginuo je 81 mještanin, a četiri se još vode nestalima. U minsko je polje u Lovasu 18. listopada 1991. natjeran 51 mještanin od kojih je 21 poginuo, a 14 ih je ranjeno. Na mjesnom je groblju masovna grobnica iz koje je ekshumirano 68 žrtava.

(Hina) yvrd vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara