U NEDJELJU IZBORI U MALEZIJI

Malezijci u nedjelju izlaze na izbore na kojima će vladajuća multietnička koalicija sigurno pobijediti, tvrde analitičari, ali premijer Abdullah Ahmad Badawi želi uvjerljivim porazom konzervativne islamističke oporbe ojačati svoju vlast.

Abdullah je na premijerskom položaju tek četiri mjeseca, otkako je nakon 22 godine vladavine 31. listopada odstupio Mahathir Mohamad kojemu je sadašnji premijer bio zamjenik.

Biračka mjesta bit će otvorena od 8.00 do 17.00 sati po mjesnom vremenu, prebrojavanje listića počet će u 19.00, a većina rezultata očekuje se između 21.00 i 23.00 sata.

Mandat zastupnika u donjem domu parlamenta pet je godina, a vlada može sazvati i prijevremene izbore.

Otprilike deset milijuna državljana Malezije ima pravo glasa, a među njima je i osamsto tisuća onih koji su to pravo stekli nakon prošlih izbora.

Javni skupovi koji su bili zabranjeni od 1978. ponovno su dopušteni, ali uz policijsko odobrenje.

Na izborima u studenome 1999. multietnička koalicija Barisan Nasional (BN), kojoj je tada na čelu bio Mahathir, zadržala je dvotrećinsku većinu, ali je Nacionalna organizacija za malajsko ujedinjenje (UMNO), vodeća stranka te koalicije, u međuvremenu izgubila na popularnosti.

Ipak, sve upućuje na to da će premijer Abdullah Ahmad Badawi i njegova vladajuća koalicija na nedjeljnim izborima dobiti osamdeset posto glasova i učvrstiti vlast, tvrde analitičari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Do azijske financijske krize 1997. malezijsko je gospodarstvo cijelo desetljeće imalo prosječan godišnji rast od više od osam posto.

Malezija je druga po proizvodnji sirove nafte u jugoistočnoj Aziji, nakon Indonezije, a najjača je u proizvodnji sirova palmina ulja i treća po proizvodnji gume.

Godišnja inflacija u 2003. pala je na 1,2 posto, u odnosu na 1,8 posto u 2002.

Solidan ekonomski rast, rasulo u oporbi i nedostatak važnih tema daju naslutiti uvjerljivu pobjedu Barisan Nasionala koji će vjerojatno osvojiti 175 od 219 mjesta u parlamentu, a oporbena islamistička stranka Parti Islam se-Malaysia (PAS) dobit će 44 mjesta, samo tri više nego na prošlim izborima, predviđa se.

Analitičari kažu da će vladajućim strankama u prilog ići i prekrajanje izbornih jedinica kojim je stvoreno novih 26 zastupničkih mjesta.

Malezija je nezavisnost dobila 1957. nakon više od stoljeća britanske vlasti, a pod 22-godišnjom vladavinom Mohamada Mahathira od poljoprivredne je postala industrijska zemlja koja glasnije progovara i o globalnim pitanjima poput trgovinskog protekcionizma i palestinskoga problema. Za Mahathira su odnosi sa Zapadom povremeno narušavani, ali strana ulaganja nikad nisu prestajala.

Njegov mnogo umjereniji nasljednik Abdullah trudi se popraviti veze s Amerikom koje je na odlasku pokvario Mahathir, izražavanjem nezadovoljstva zbog američke odluke o napadu na Irak i primjedbama koje je o Židovima izrekao na jednom islamskom summitu 2003.

(Hina) xvm ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara