23.20.7.34 US
 

U Njemačkoj zakonom zabranjeno promicanje ideja rasne ili nacionalne netrpeljivosti

Piše:
petak, 27.8.2004. 15:53
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

PROMICANJE i veličanje ideja i ideologija koje šire rasnu i nacionalnu netrpeljivost ili pozivaju na rušenje ustavnog poretka u zemlji, kao i javno isticanje simbola zabranjenih stranaka i organizacija u Njemačkoj je zabranjeno zakonom, a za njegovo kršenje su predviđene zatvorske kazne do tri godine.

Zabranjenim se smatraju one stranke i organizacije koje je Ured za zaštitu ustavnog poretka ocijenio opasnima po ustavni poredak Njemačke. To se prije svega odnosi na stranke koje u svojim programima šire nacionalnu i rasnu netrpeljivost ili u svojim programima pozivaju na rušenje ustavnog poretka Njemačke.

Osim radikalno desnih grupacija s neonacističkom pozadinom, Ured za zaštitu ustavnog poretka prati i rad ekstremno lijevih organizacija, kao i političkih udruga iz inozemstva. Člancima 86 i 86a njemačkog kaznenog zakona predviđene su novčane ili zatvorske kazne do tri godine za osobe koje javno iznose simbole zabranjenih stranaka. To se prije svega odnosi na isticanje simbola iz Trećeg Reicha poput kukastih križeva, SS simbola te slika Adolfa Hitlera. Isto su tako zabranjeni nacistički pozdravi, pjesme te raspačavanje tekstova u kojima se širi rasna ili nacionalna mržnja i netrpeljivost.

Njemačka policija striktno se pridržava primjene spomenutih zakona. Na prosvjedima i mimohodima neonacističkih organizacija redovito dolazi do uhićenja osoba koje izvikuju pozdrave poput "Sieg Heil" ili ističu neke od zabranjenih simbola.

Odnos prema osobama tzv. drugog ranga nacističkog aparata, poput ministara ili generala, također je nedvojben. Prema informacijama Ureda za zaštitu ustavnog poretka, gradnja spomenika ili bilo kojeg drugog obilježja kojim bi u pozitivnom svjetlu bilo isticano djelo nekog od visokih predstavnika nacističke hijerarhije, npr. autora njemačkih rasnih zakona Alfreda Rosenberga, dovelo bi do uklanjanja obilježja i podizanja optužnice.

Među njemačkim građanima u velikoj mjeri je prisutan otklon prema radikalno desnoj ideologiji, što pokazuje i slaba potpora na izborima desničarskim strankama, poput Njemačke nacionalne stranke (NPD). Sve parlamentarne političke stranke, što uključuje i stranke desnog centra poput bavarske Kršćansko socijalne unije (CSU), aktivno se bore protiv širenja radikalno desnih ideja. Tako je, prilikom nedavnog mimohoda neonacista povodom godišnjice smrti Hitlerovog zamjenika Rudolfa Hessa u bavarskom gradu Wunsiedlu, CSU-ov gradonačelnik organizirao blokade prometnica po kojima se trebao održati mimohod.

Konzumne dosjetke iz sjeverne Italije, poput prodaje boce vina s likovima Mussolinija i Hitlera na odmorištima uz auto-ceste europskim turistima, u Njemačkoj su nezamislive.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije