U novoj haićanskoj vladi neće biti saveznici svrgnutog predsjednika Aristidea

NOVI haićanski premijer sastavio je u utorak vladu u kojoj neće biti uključeni saveznici svrgnutog predsjednika Jean Bertranda Aristidea, izjavio je izvor blizak novoj vladi.

Suradnik premijera Gerarda Latortuea Reutersu je izjavio da je vlada izabrana u utorak poslijepodne i nije želio davati opširnije informacije osim da će prisega biti održana u srijedu.

Izvori bliski novom premijeru kažu da niti jedan od 13 ministara nije član Aristideove stranke, što bi prema ocjenama agencija, moglo pooštriti napetosti u toj zemlji potresenoj pobunama.

Umjereni pripadnici stranke svrgnutog predsjednika upozorili su da nacionalno izmirenje neće biti moguće ukoliko ga ne podrže oni i siromašna manjina koju predstavljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izvori kažu da će ključna pozicija ministra unutarnjih poslova, kao i poslovi razoružavanja, kako se i očekivalo, pripasti generalu Herardu Abrahamu. Njega smatraju jedinstvenom vojnom osobom u toj zemlji potresanoj državnim udarima, jer je jednom samovoljno predao vlast civilima.

Svrgnuti predsjednik Aristide s Haitija je zbog oružane pobune otišao 29. veljače, a u ponedjeljak je iz Centralnoafričke Republike koja mu je pružila azil otputovao na Jamajku.

Bijela kuća u utorak je osudila što su vlasti dozvolile Aristideov ulazak u Jamajku, rekavši da "sigurno ne pomaže" što se Aristide približava Haitiju.

On i dalje tvrdi da je haićanski predsjednik te da su ga američke snage prisilile na odstup, što Amerikanci opovrgavaju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara