23.20.165.182 US
 

U papučkoj špilji Uviraljki otkriveni rijetki šišmiši

Piše:
srijeda, 29.1.2003. 12:54
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

U ŠPILI Uviraljki u papučkom Parku prirode otkriveno je sedam zaštićenih vrste šišmiša, među kojima i brkati šišmiš (Myotis mystacinus), koji do sada nije zabilježen u tim krajevima Hrvatske, a pripada ugroženoj vrsti u Europi. .

Šišmiši su u špilji, na nadmorskoj visini od 810 metara, otkriveni u danas završenoj istraživačkoj ekspediciji, koju su vodili ravnatelj Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja u Zagrebu dr. Nikola Tvrtković i ravnatelj Javne ustanove Parka prirode ´Papuk´ mr. Ivica Samardžić.

Dr. Tvrtković je rekao da je riječ o izvanredno važnu otkriću.

Špilja Uviraljka je veliko stanište ukupno 11 vrsta šišmiša, a pretpostavljamo da ima oko 500-tinjak jedinka, kazao je dr. Tvrtković.

Šišmiši u Uviraljki, viseći naopačke, prespavaju zimu na stalnoj temperaturi od oko šest Celzijusovih stupnjeva, a pogoduje im i određena vlažnost. U zimskom staništu otkrili smo i šišmiše za koje pretpostavljamo da su došli s udaljenosti od čak 100 kilometara, rekao je Tvrtković.

Dodao je kako su šišmiši, koji uglavnom pripadaju ugroženim vrstama, znakoviti ´bioindikatori ekološke očuvanosti ili narušenosti prirode´, jer su vrlo osjetljivi i mogu preživjeti samo u čistu okolišu. Ustvrdio je da su i vrlo korisni jer uništavaju biljne nametnike.

Napomenuo je kako je posebna znamenitost Uviraljke i močvarni šišmiš (Myotis dasycneme), koji je u njoj pronađen u tijeku prijašnjih istraživanja. ´Zbog svega taj lokalitet treba posebno zaštititi kao jedno od nacionalno važnih staništa šišmiša, posebno ako želimo postati članicom Europske zajednice´, kazao je dr. Tvrtković.

O otkriću ćemo obavijestiti međunarodne znanstvene ustanove, što je naša obveza po Bernskoj konvenciji o zaštiti ugroženih vrsta , rekao je dr. Tvrković.

Ravnatelj Javne ustanove Parka prirode ´Papuk´ mr. Ivica Samardžić istaknuo je kako je špilja Uviraljka važna i za daljnja geološka istraživanja, jer je taj kraški oblik nastao u razdoblju od prije 150 milijuna godina.

Zbog goleme biološke i geološke važnosti Parka prirode ´Papuk´ to ćemo područje nastojati ekološki zaštititi od svakoga negativnog utjecaja čovjeka, kazao je.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije