U petak i subotu izvanredni Summit UA o problemu pitke vode i zajedničkoj politici obrane

ČETRDESETAK šefova država i vlada afričkih zemalja u petak i subotu sastat će na izvanrednom summitu Afričke unije (UA) posvećenom iznimno važnom pitanju pitke vode u 21. stoljeću te pitanju zajedničke politike obrane.

Afrički će se čelnici sastati treći put na poziv libijskog pukovnika Moamera el Gadafija u libijskom Syrteu, ovaj put između dvaju redovitih summita UA, prvog održanog u Maputu 2003. i predstojećeg u Addis Abebi.

U središtu rasprava u petak će se naći problemi povezani s korištenjem vode, koji se istodobno odnose na cijeli planet, posebno na afrički kontinent, na kojemu živi oko 12 posto svjetskog stanovništva. Afrika raspolaže s 9 posto prirodnih izvora slatke vode, koji nisu jednako raspodijeljeni, loše su iskorišteni i uglavnom su zagađeni, smatraju stručnjaci UA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U subotu će afrički čelnici razgovarati o problemu zajedničke obrane.

Nakon što je 1999., bezuspješno, pokušao osnovati savez arapskih zemalja, libijski vođa Gadafi okrenuo se prema afričkom kontinentu s idejom osnutka sveafričkih vojnih snaga.

Upravitelj odjela za sigurnost UN Sam Ibok za France presse je u četvrtak kazao kako će afrički ministri vanjskih poslova svojim predsjednicima koji sudjeluju u izvanrednom summitu u Syrteu savjetovati da zasad odbace Gadafijevu zamisao o jedinstvenim vojnim snagama, jer "jer je ona malo preuranjena i sada za nju nije vrijeme".

Kazao je kako su se ministri odlučili orijentirati prema raspravama o zajedničkoj politici obrane i sigurnosti za kontinent.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara