U Petrinji oporba na izvanrednoj sjedinici preuzela gradsku vlast

U PETRINJI je popodne oporbeni blok vijećnika Nezavisne gradske liste (NGL), HNS-a, SDP-a i HSS-a na hitnoj izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća preuzeo vlast.

Vlast se u Petrinji promijenila primjenom Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama po kojem je Vera Šolić (NGL) ušla u Gradsko vijeće kao pripadnica srpske manjine i time se izjednačio omjer oporbenih i vladajućih vijećnika na 11 : 11. Prevagu oporbi donio je dr. Miroslav Petračić izlaskom iz HDZ i Poglavarstva i prelaskom u HSS.

Danas je izabrano novo gradsko vodstvo: gradonačelnik je dr. Miroslav Gregurinčić (NGL), zamjenik je Darinko Dumbović (HNS), a predsjednik Gradskog vijeća dr. Miroslav Petračić (HSS). Izabrana su i četiri nova vijećnika iz te koalicije koja sada ima 12 mjesta i prema 10 vijećnika iz dosadašnjeg vladajućeg bloka HSP-a, HDZ-a i HKDU-a.

Nova vlast razriješila je dosadašnjeg gradonačelnika Peju Trgovčevića (HSP) i članove Poglavarstva te predsjednicu Gradskog vijeća Anu Bešlić i njezine zamjenike.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Manjina ne može vladati većinom", tvrdili su do danas oporbeni vijećnici više od mjesec dana jer su od 3. lipnja tražili izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća koju nije sazivala dosadašnja vlast.

"Do sada je Petrinja vođena bez planova i razvojnih programa, a mi želimo obnovu, napredak i bolji život svih građana", izjavio je novi predsjednik Gradskog vijeća Petračić. Gradonačelnik Gregurinčić tri puta je ponovio da će se raditi na dobrobit svih građana, a ne za osobne probitke, uz primjenu zakona i prava, časno i pošteno.

Dosadašnja vlast nije bila dopustila uporabu gradske vijećnice pa je izvanredna sjednica oporbe održana u zgradi političkih stranaka. Njihov izlazak iz gradske zgrade popratili su prosvjednici dobacivanjima i pokazivanjem više transparenata s tekstovima "Jugoslaveni, nije ovo 45.- nema vlasti bez izbora", "Partija = revolucija, demokracija = izbori" i drugim tekstovima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara