U Puli zaplijenjeno 336 kilograma kokaina

U Puli zaplijenjeno 336 kilograma kokaina
HRVATSKA policija zaplijenila je na rovinjskom području 336 kilograma kokaina, vrijednost kojega se procjenjuje na oko 100 milijuna kuna, izvijestila je na izvanrednoj konferenciji za novinare istarska Policijska uprava u Puli.

Droga potječe iz Latinske Amerike, a bila je namijenjena hrvatskom i slovenskom te tržištu zapadne i srednje Europe.

Zapljena je izvedena sinoć, a akcija je provedena u suradnji djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova i službenika milanske Agencije za suzbijanje droge te u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Puli.

Po riječima načelnika Odjela kriminalističke policije PU-a Hajrudina Merdanovića u akciji su uhićeni 44-godišnji A. A., ugostitelj iz Zagreba, te trojica članova posade jedrilice "Adelante" s austrijskom zastavom: 59-godišnji D. Č., menadžer iz Zagreba, 29-godišnji skiperaš D. K. iz Slavonskog Broda i 60-godišnji mornar E. V. iz Kopra.

Oni su prekrcali drogu s jedrilice na gumeni čamac, dovezli je do obale i ukrcali u "opel corsu" s ukradenim zagrebačkim registarskim pločicama, a u vozilu je policija pronašla prave registarske pločice ST 831-LB.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pretragom automobila pronađeno je 200 kila kokaina, pokraj vozila oko 100 i u jedrilici još 36 kila droge i dva revolvera napunjena streljivom. Po Merdanovićevim riječima pretpostavlja se da je droga bila naimjenjena domaćem i slovenskom te tržištu zapadne i srednje Europe.

Uhićenici će, rečeno je, zbog osnovane sumnje da su počinili kažnjivo djelo zlouporabe droga, večeras biti sprovedene istražnom sucu Županijskog suda u Puli.

Županijski odvjetnik Vlatko Nuić naglasio je kako je i to uhićenje još jedna potvrda kako su krijumčari droge vrlo opasne osobe jer su naoružane. Istaknuo je kako očekuje da će sudstvo kažnjavanjem pridonijeti da se spriječe takva kažnjiva djela.

"Čitava akcija provedena je vrlo profesionalno i stručno. Iako su uhićenici bili naoružani, nijednog trenutka nije doveden u opasnost život policijaca", zaključio je Nuić.

Na novinarska pitanja načelnik Odjela za drogu MUP-a Darko Dundović odbacio je mogućnost da je ta zapljena droge ikako povezana s nedavnim uhićenjem narkodilera Ivana Skendera u Austriji. Ujedno je potvrdio da droga potječe iz Latinske Amerike premda je, kako je rekao, još rano da bi se utvrdilo iz koje je točno zemlje. Radi istrage također nije mogao odgovoriti na pitanje odakle je doplovila austrijska jedrilica, no rekao je kako su uhićenici poznati policiji, ali ne zbog ovoga kažnjivog djela.

U zadnje tri godine u Hrvatskoj je zaplijenjeno 917 kg kokaina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara