U sargaškom moru otkriveno 1800 novih vrsta

STRUČNJACI za izradu genoma koji u sklopu velikoga projekta istražuju dio oceana, u Sargaškom moru otkrili su najmanje 1800 novih vrsta mikroba.

Craig Venter i njegovi suradnici analizirali su sićušne organizme iz uzorka vode uzetog u Sargaškom moru, a zatim su istom tehnikom kojom je Venter ubrzao izradu ljudskoga genoma, proučili njihov genetski kod.

Otkrili su 1,2 milijuna novih gena, a na temelju onoga što su znali o genetici postojećih organizama i analize uzetog uzorka, pretpostavljaju da ti geni predstavljaju najmanje 1800 novih vrsta.

"Uzimajući razmjerno male uzorke vode ili tla i služeći se posebnom tehnikom analize sekvenci, uspjeli smo identificirati i razvrstati brojne nove organizme koji žive u tom okolišu", rekao je Venter.

"Procjenjuje se da još moramo otkriti 99 posto vrsta. Naše istraživanje u Sargaškom moru, području za koje se pretpostavljalo da je siromašno vrstama, pokazalo je da još mnogo toga ne znamo o oceanu i njegovim stanovnicima", istaknuo je.

Znanstvenike je najviše iznenadilo otkriće 800 novih gena za fotoreceptore koji bićima omogućuju skupljanje svjetla. Do danas je u svim dosad poznatim vrstama otkriveno samo 150 fotoreceptora.

To pokazuje da mikrobi na području obuhvaćenom istraživanjem iskorištavaju sunčevu svjetlost na jedinstven način, rekao je Venter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Možda sunčeva svjetlost ima mnogo veću ulogu u biologiji i ekosustavima nego što je itko zamišljao", rekao je Venter na konferenciji za novinare.

Ovo bi nas otkriće moglo dovesti do novih izvora energije, naglasio je Raymond Orbach iz američkoga ministarstva za energetiku koje je sufinanciralo projekt.

Sargaško more je dio Atlantskog oceana između otočnih skupina Azora, Bermuda i Virgin. Kad je riječ o hranjivim tvarima, moglo bi se usporediti s pustinjom, napisali su istraživači u časopisu Science. Venter pretpostavlja da se zbog toga u mikroba i razvio toliki broj fotoreceptora.

Studija bi mogla pomoći i u otkrivanju novih bakterija koje bi se iskoristile za čišćenje opasnih kemikalija ili zračenja, dodao je Orbach.

Venter i njegovi kolege iz Instituta za genomska istraživanja, sveučilišta Južne Kalifornije i bermudske Stanice za biološka istraživanja rade u sklopu ekspedicije na brodu nazvanom Sorceror II., a uspiju li pronaći sponzore, oplovit će svijet i analizirati uzorke mora.(Hina) xdgk ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara