U SLOVENIJI NEMA POTREBNE KLIME ZA RAST KONKURENTNOSTI

Više liberalne klime i naklonjenosti stranim investicijama i znanju potrebno je da se slovensko gospodarstvo i društvo u cjelini po konkurentnoj sposobnosti približe razvijenim državama EUa, ocijenili su u ponedjeljak sudionici okruglog stola o budućnosti Slovenije koju je organizirao predsjednik države Janez Drnovšek.

Pred 60-ak ekonomista, akademika i političara Drnovšek je na otvaranju četvrtog sastanka nazvanog Konvencija o budućnosti pozvao političke stranke da ideje o povećanju konkurentnosti stave u svoje programe pred ovogodišnje izbore.

"Trebamo više konkurencije i više liberalizma, država nije nadomjestak za konkurenciju nego daje okvir za njeno djelovanje", rekao je među ostalim direktor vladinog ureda za ekonomske analize Janez Šušteršič, dok je više ostalih sudionika istaklo potrebu ulaska novog znanja i stranog kapitala, te golemu ulogu koju će u gospodarskom razvoju i zapošljavanju trebati dati mreži malih i srednjih poduzeća.

Predsjednik najjače oporbene stranke Janez Janša založio se za privatizaciju i reformu sustava obrazovanja, a više djelatnika iz područja znanosti i obrazovanja za jaču državnu potporu studijima tehničkih znanosti i povezivanju škola s industrijom i privatnim sektorom. Rektor sveučilišta u Mariboru Ivan Rozman ocijenio je da Sloveniji kritično nedostaju kadrovi s područja tehničkih i prirodoslovnih znanosti, te predložio da se za njihovo osiguranje postavi sistem stipendiranja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slovenija na žalost nije sredina koja bi privlačila strane investicije u novu proizvodnju i usluge i stvarala nova radna mjesta", rekao je na sastanku Matej Lahovnik, jedan od istaknutih ekonomista mlađe generacije.

Nestor slovenske makroekonomije Jože Mencinger rekao je pak da, što se tiče konkurentnosti, nije problem u slovenskom gospodarstvu nego u politici i djelovanju pravne države.

(Hina) xfl ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara