U Španjolskoj otvorena birališta za parlamentarne izbore

U NEDJELJU ujutro u Španjolskoj su otvorena birališta za parlamentarne izbore na kojima bi trebalo sudjelovati 34,5 milijuna birača tri dana nakon najgorih bombaških napada u povijesti te zemlje.

Upravo je masakr u kojem je poginulo 200 ljudi promijenio stanje stvari i ishod izbora danas je neizvjestan, iako su prije napada vladajući konzervativci očekivali i treći mandat na vlasti.

Premijer Jose Maria Aznar poštuje svoje obećanje da neće tražiti treći mandat i za svoga nasljednika na čelu konzervativne Narodne stranke izabrao je Mariana Rajoya, koji će se suprotstaviti vođi oporbenih socijalista Joseu Luisu Rodriguezu Zapateru.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narodnjaci su u osam godina na vlasti ostvarili gospodarski rast i otvorili 4 milijuna novih radnih mjesta, srezavši nezaposlenost za 50 posto, na sadašnjih 11 posto.

No socijalisti su se protivili španjolskoj potpori američkog rata u Iraku i sve snažnije sumnje da su za napade u četvrtak odgovorni radikalni islamisti naglo povećava njihove izglede za izbornim uspjehom, navode agencije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara