54.80.87.250 US
 

U susret 8. hrvatskom biološkom kongresu

Piše:
utorak, 23.9.2003. 08:11
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

SREDIŠNJI i najvažniji ovogodišnji biološki skup u Hrvatskoj 8. hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem održat će se u Zagrebu od 27. rujna do 2. listopada, a koncepcijski i idejno nastojat će pružiti najnoviji pregled znanstvenih i stručnih bioloških istraživanja u Hrvatskoj.

Taj već tradicionalni skup hrvatskih biologa organizira Hrvatsko biološko društvo 1885 još od 1981., kad je u Poreču priredilo prvi skup.

Pokrovitelji su ministarstva znanosti i tehnologije, prosvjete i športa, zaštite okoliša i prostornoga uređenja te poljoprivrede i šumarstva, Razred za prirodne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i Biološki odsjek Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu.

Kongres će, ističu organizatori, pokušati dati uvid i u neka vrlo napredna i uzbudljiva područja svjetske biologije u vrijeme kad biologija razvija konceptualne i eksperimentalne pristupe s pomoću kojih sve dublje preispituje to što zovemo fenomenom života u cijelosti.

Zato je i želja organizatora da znanstvenicima, ali i široj javnosti, pokušaju dati jedinstven i cjelovit pristup u modernu biologiju i potaknu na postavljanje odvažnijih znanstvenih pitanja.

Članovi Hrvatskoga biološkog društva 1885 smatraju kako je riječ o jednoj od najvećih intelektualnih pustolovina današnjice - globalnomu razumijevanju živoga s pomoću sveobuhvatna znanstvenog pristupa.

Nastojeći što potpunije zadovoljiti šire znanstvene i stručne interese, organizatori su pokušali sastavili znanstveni program u kojemu su zastupljena sva područja moderne biologije - od genetike i genomike do evolucije te od stanične i molekularne biologije do proteomike, bioinformatike i genomskih tehnologija.

Osim toga raspravljat će se i o botanici, kulturi biljnoga tkiva i genetski promijenjenim biljkama, zoologiji i biologiji mora, molekularnoj sistematici i ponašanju životinja te ekologiji, konzervacijskoj biologiji i praktičnoj zaštiti prirode.

Znanstveni program sastoji se od plenarnih i uvodnih tematskih priopćenja, kratkih usmenih i posterskih izlaganja i rasprava na okruglim stolovima.

Skup će se održati u kongresnome središtu hotela "International" te u prostorijama ministarstava gospodarstva, zaštite okoliša i prostornoga uređenja te poljoprivrede i šumarstva.

Pojedinosti o skupu mogu se naći na internetskim stranicama: www.hbd1885.hr.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije