U Tordincima ekshumirano 30 žrtava srpske agresije

STRUČNE ekipe za ekshumacije Uprave za zatočene i nestale Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti završile su ekshumaciju iz dviju masovnih grobnica, otkrivenih u poljima nedaleko od Tordinaca, iz kojih je ekshumirano 30 žrtava srpske agresije iz 1991. na to istočnoslavonsko mjesto.

Ekshumacije su počele 10. ožujka. Po riječima pomoćnika ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti pukovnika Ivana Grujića, obitelji su preliminarno potvrdile identitet 13 osoba.

Trideset pronađenih žrtava odgovara broju osoba s popisa zatočenih i nestalih u Domovinskom ratu s područja Tordinaca, pa vjerujemo da su ekshumirane žrtve s ovoga područja, rekao je novinarima Grujić.

Podsjetio je kako su ekshumirane žrtve prvobitno bile pokopane u masovnoj grobnici ispred župne crkve u središtu Tordinaca, a zatim su tijekom 1995./1996., u vrijeme mandata mirovnih snaga UN-a u hrvatskom Podunavlju, premještene na, sve do sada, nepoznatu lokaciju. Do mjesta na kojem su žrtve pokopane došlo se na temelju informacije osoba koje su sudjelovale u premještanju posmrtnih ostataka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz više izvora dobivali smo podatke da se u grobnici ispred crkve u središtu Tordinaca nalazilo pokopano dvjestotinjak žrtava, ali kako je riječ o brojci do koje se došlo po pričama mještana to može, ali i ne mora biti istina, objasnio je Grujić, dodajući kako se stoga i dalje nastavljaju probna iskapanja na tordinačkom području sve dok se ne potvrdi ili opovrgne podatak o navodnih dvjestotinjak žrtava.

Po njegovim riječima, proces ekshumacije iz dviju novootkrivenih grobnica bio je jedan od najsloženijih do sada, jer su u grobnicama, kako je pojasnio, pronalaženi dijelovi tijela, što je bitno otežalo ekshumaciju.

Grujić je još jednom pozvao sve one koji imaju podatke o zatočenim i nestalim osobama da ih mogu anonimno dojaviti na telefonski broj: 062/111-111. Također je najavio kako će uskoro početi proces ekshumacije i u drugim mjestima na području Vukovarsko-srijemske županije, i to na dvadesetak pojedinačnih lokacija.

Načelnik općine Tordinci Josip Maletić, koji je danas preliminarno identificirao oca i strica, u obraćanju novinarima izrazio je nadu da će hrvatska država znati na određeni način zadovoljiti pravdu kako bi se kaznili krivci za zločine počinjene u Tordincima u vrijeme srpske agresije i okupacije tog mjesta 1991.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara