u umjetničkom paviljonu retrospektivna izložba kipara stanka jančića

U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu večeras je otvorena retrospektivna izložba stotinjak skulptura Stanka Jančića. L

Izložba je presjek polustoljetna Jančićeva kiparskog rada, t.j. zastupljene su sve njegove stvaralačke faze - od ranih ekspresionističkih radova preko nadrealizma do ciklusa "Čaj u pet" koji je umjetnik napravio 2000.

Autor Jančićeve izložbe je povjesničar umjetnosti Ive Šimat Banov, a likovni postav osmislio je Stanko Špoljarić uz pomoć kipara.

Inače, u monografiji o Stanku Jančiću povjesničar umjetnosti Ive Šimat Banov ističe da je riječ o umjetniku koji nije često izlagao niti je bio medijski zapažen, no, kako ističe, njegovo kiparstvo zauzima vrlo visoko mjesto u korpusu hrvatske skulpture u drugoj polovici 20. stoljeća.

"Jančićevo kiparstvo odlikuje se djelima u kojima se ne događaju velike oscilacije i stilska kolebanja, ali su to djela s jakom znatiželjom i Jančić je jedan od onih kipara koji je tu zadaću shvatio kao tihi gotovo atelierski posao", napominje Šimat Banov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Autor likovnog postava izložbe Stanko Špoljarić kazao je da je Jančić u svojim djelima pokazao tkivo likovne suvremenosti prožeto izvanrednom maštovitošću.

Kipar Stanko Jančić diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu godine 1956., a profesori su mu bili Antun Augustinčić, Vjekoslav Rukljač i Frano Kršinić. Do 1970. bio je suradnik u Augustinčićevoj Majstorskoj radionici. Od 1980. do umirovljenja ove godine bio je profesor na ALU.

Djela Stanka Jančića nalaze se u fundusu Moderne galerije, Muzeju suvremene umjetnosti, Gliptoteci HAZU-a, Gradskoj galeriji u Dubrovniku, Galeriji suvremene umjetnosti u Budimpešti te u brojnim privatnim zbirkama. Jančić je autor i nekoliko javnih spomenika među kojima su "Košarkaši", "Majka i dijete", "Aleja urni na Mirogoju" i druge.

Retrospektiva kipara Stanka Jančića otvorena je do 18. siječnja 2004.

(Hina) ta sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara