54.198.78.121 US
 

U vladinoj proceduri uskoro zakonski tekst o zaštiti svjedoka

Piše:
srijeda, 23.7.2003. 11:55
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Pred hrvatskom Vladom uskoro će se naći prijedlog zakona o zaštiti svjedoka, po kojem bi svjedoci čiji iskazi mogu pomoći da ruka pravde dosegne počinitelje teških kaznenih djela mogli računati i na sustavniju zaštitu države.

Uz svjedoke za djela organiziranoga kriminala i ratnog zločina na takvu zaštitu moći će računati i svjedoci u djelima protiv države, te u djelima u kojima je zapriječena kazna zatvora od pet godina ili teža.

Fizička zaštita, premještanje, prikrivanje identiteta, te iznimno promjena identiteta mjere su kojima država planira štititi buduće svjedoke.

Sve te mjere odrađivala bi jedinica za zaštitu, posebno tijelo koje bi se ustrojilo unutar MUP-a, odnosno Ravnateljstva policije. Ta bi jedinica odlučivala i o lokaciji na koju bi se svjedok, privremeno ili trajno premjestio. Svjedoka bi se, predviđa predloženi zakon, moglo premjestiti i izvan granica Hrvatske.

Njegov identitet mogao bi se promijeniti potpuno i trajno, mogli bi mu se promijeniti svi osobni podaci ili samo dio podataka. Jedinica za zaštitu stalno bi znala gdje se nalazi, te bi mu sukladno tome u nekim slučajevima mogla odobriti korištenje stvarnog identiteta. Kao primjer za takvu situaciju spominje se nasljeđivanje.

Za promjenu identiteta trebat će dobiti suglasnost, posebnoga peteročlanog povjerenstva koje će odlučivati i o uključivanju i prekidu programa zaštite svjedoka.

Uključivanje u taj program bilo bi dobrovoljno.

Prijedlog da se neku osobu uključi u program Povjerenstvu bi podnosio glavni državni odvjetnik, temeljem zahtjeva same osobe ili nadležnog državnog odvjetnika.

Kad se svjedok uključi u program zaštite, jedinica za zaštitu bit će mu dužna osigurati psihičku, socijalnu i pravnu pomoć, te financijsku potporu. Ta potpora mora svjedoku pokrivati životne troškove i omogućiti mu da se normalno uključi u novu životnu okolinu, ali ne smije biti osnovica za njegovo bogaćenje.

Teško je precizno reći koliko će državu stajati poslovi oko zaštite svjedoka. U predloženom zakonskom tekstu procjenjuje se da bi godišnje trebalo osigurati desetak milijuna kuna.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije