54.198.134.127 US
 

U Vukovaru nastavljeno suđenje osmorici Srba, optuženih za ratni zločin

Piše:
srijeda, 28.4.2004. 16:30
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Vukovaru danas je saslušanjem novih svjedoka nastavljena glavna rasprava u postupku protiv osmorice Srba optuženih da su od 1. kolovoza do 13. rujna 1991. godine u vatrogasnom domu i tadašnjoj "stanici milicije" u Borovu nedaleko od Vukovara naređivali da se civilno stanovništvo ubija, muči i prema njemu nečovječno postupa, te da su sudjelovali u mučenju i zlostavljanju zatočenika.

Na taj način, navodi se u optužnici, počinili su kazneno djelo zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava - ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Suđenje je počelo 9. siječnja ove godine, a uz prvooptuženog Jovana Čurčića, nazočni su mu i optuženici Miloš Držaić, Duško Mišić, Željko Savić i Dragan Savić (Bogdanov), dok se optuženicima Mladenu Maksimoviću, Draganu Saviću (Čedinom) i Jovici Vučenoviću sudi u odsutnosti jer su u bijegu.

Svjedok Josip Ćosić, nakon zarobljavanja u Baranji, u Borovo je dovezen 4. rujna 1991. zajedno s još 30-ak zarobljenika.

Članovima Sudskog vijeća, kojim je predsjedao sudac Ante Zeljko, Čosić je rekao kako se tijekom zatočeništva u Borovu zatočenike svake noći tuklo. "Tamo gdje su nas tukli nitko nikoga nije mogao vidjeti jer je bio mrak. Samo su se čuli krikovi, jauci i batinanje", rekao je svjedok dodajući kako je razmijenjen 13. rujna 1991.

Svjedok Stjepan Tkalec rekao je da u sudnici jedino prepoznaje optuženog Jovana Čurčića kojega je 13. rujna vidio na razmjeni. Također je potvrdio kako su zatočenici bili svakodnevno izloženi batinama i mučenju. Svjedoka Zdenka Guzića tijekom zatočeništva u Borovu nisu tukli, ali one zatočenike koje jesu, kako je rekao, odvodili su i vraćali "plave ili ljubičaste" od batina.

Po riječima svjedoka Željka Čičeka, obično su po zatočenike kada su ih odvodili na batinanje dolazile četiri osobe odjevene u plave policijske odore i šarene odore JNA, a jedna od tih osoba bio je optuženi Miloš Držaić.

Neki od zatočenika, poput Željka Hodaka, umrli su od posljedica batina, naveo je svjedok.

Glavna rasprava nastavit će se 5. svibnja saslušavanjem novih svjedoka.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije