u zagrebu dna metodom identificirani posmrtni ostatci 14 osoba

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor u pratnji ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca, stručnjaka za DNA analizu, danas je na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu bila nazočna identifikaciji DNA analizom posmrtnih ostataka četvorice hrvatskih branitelja i deset civila nestalih u Domovinskom ratu.

Riječ je posmrtnim ostatcima hrvatskih branitelja i civila ekshumiranih na području Podunavlja i Banovine.

Ministrica Kosor istaknula je da je rješavanje sudbine zatočenih i nestalih osoba najvažnije humanitarno pitanja hrvatske Vlade.

Izrazivši u ime Vlade sućut nazočnima koji su danas identificirali članove svojih obitelji, Kosor je rekla da je mnogima od njih to jedan od najtežih dana u životu. Obećavši im svu potporu i pomoć, istaknula je da će Vlada i dalje uložiti maksimalan napor da se pronađu svi koji se vode kao nestali.

Nakon identifikacija ministrica Kosor je rekla da je do sada pronađeno 137 masovnih grobnica iz kojih je ekshumirano 3427 osoba, a do današnje identifikacije 1221 osoba bila je na popisu nestalih.

Kosor je podsjetila da je nedavno vladin Ured za zatočene i nestale postao zasebna uprava u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a da je njegov predstojnik Ivan Grujić postao njezin pomoćnik.

Ove godine u proračunu je osigurano oko osam milijuna kuna za rad Uprave za zatočene i nestale, što je otprilike kao i lani, istaknula je Kosor dodavši da se, ako bude potrebno, taj iznos u rebalansu proračuna može i povećati.

Najavila je da će se raspisati javni natječaj za projekt izrade zastave koja bi podsjećala na sudbinu zatočenih i nestalih u Domovinskom ratu i bila bi postavljena u Saboru uz državnu zastavu sve dok se ne riješi sudbina i posljednjeg s popisa zatočenih i nestalih.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Dragan Primorac rekao je da zahvaljuje na potpori koju dobiva od potpredsjednice Vlade i premijera u identifikaciji DNA analizom te je naglasio kako smatra da je njegova zadaća omogućiti DNA laboratorijima svu potrebnu tehnologiju te upoznati stranu stručnu javnost s njihovim radom.

Pomoćnik ministrice Kosor, pukovnik Ivan Grujić rekao je novinarima da je danas identificirano 14 osoba koje su, među ostalim, ekshumirane iz masovne grobnice kod farme Lovas, te s područja vukovarskih groblja. Dodao je da je danas na identifikaciji bila i jedna žrtva s područja Marinaca gdje je tijekom 1991. pokušan proboj prema Vukovaru i gdje se posmrtni ostatci ne nalaze u grobnicama, nego su ostavljeni nepokopani na okolnom zemljištu ili su u koritu rijeke.

Danas je provedena identifikacija i jedne žrtve iz prve otkrivene masovne grobnice u Hrvatskoj, Vile Gavrilović pokraj Petrinje, gdje je pronađeno 17 branitelja, a do sada ih je identificirano 14, naglasio je Gruić.

Po njegovim riječima, problem zatočenih i nestalih sigurno će se još rješavati oko četiri do pet godina, a međunarodne organizacije koje se na ovom području bave tim problemom predvidjele su svoj rad do 2010.

Grujić je kasnije telefonom potvrdio da je danas od pozvanih 14 obitelji na identifikaciju došlo njih 13 i sve su potvrdile identitet.

Dodao je kako neke od danas identificiranih osoba nisu bile i na popisu zatočenih i nestalih, te da je broj zatočenih i nestalih koji se još traže sada pao na 1213 osoba.

(Hina) xaš yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara