54.224.158.232 US
 

U Zagrebu godišnje oko 400 potresa, grad izdao upute kako se ponašati

Piše: Hina
četvrtak, 14.1.2016. 14:41
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Foto: Hina

URED za upravljanje u hitnim situacijama izdao je upute za slučaj potresa u Zagrebu, tiskane u 3000 primjeraka, koje sadrže osnovne podatke o potresima, upute o ponašanju u slučaju potresa, kao i postupke koji prethode evakuaciji, a sastavni dio uputa je i karta s prikazom evakuacijskih koridora i prihvatnih i evakuacijskih površina.GRAD ZAGREB, potres, Pavle Kalinić

Upute će biti distribuirane u javne objekte na području grada - škole, vrtiće, visokoškolske ustanove, učeničke domove, zdravstvene ustanove, objekte uprave itd., a tiskane su na formatu plakata B1.

"Potresi se stalno događaju. Zagreb ima 400 potresa godišnje, samo što su beznačajni", rekao je na konferenciji za novinare pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić. Pretpostavlja se da bi u slučaju jakog potresa u Zagrebu bilo 3000 mrtvih i do 15.000 ranjenih.

Kalinić je predstavio izviješće o postupanju operativnih snaga u 2015., istaknuvši da su tijekom prošle godine snage zaštite i spašavanja Grada Zagreba obavile ukupno 17.731 hitnih intervencija, dok je godinu prije obavljeno 21.059 intervencija.

Najveći broj hitnih intervencija obavile su ekipe Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, i to 14.762 (2014. obavljeno je 16.782).

Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe (JVP) i dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) imali su 2872 hitne intervencije (2014. obavljeno je 4243 hitnih intervencija). Hrvatska gorska služba spašavanja – stanica Zagreb, koja djeluje na području Medvednice, obavila je 97 hitnih intervencija potrage i spašavanja (2014. bile su 54 hitne intervencije).

U protekloj godini završeno je obaljanje smotri pripadnika općih postrojbi civilne zaštite u svim gradskim četvrtima - odabrani su zapovjednici timova i skupina, i uspostavljena je zapovjedna struktura. Na taj način su opće postrojbe civilne zaštite postale operativne, te su već tijekom 2015. timovi civilne zaštite iz tri gradske četvrti (Novi Zagreb- istok, Novi Zagreb- zapad i Podsused-Vrapče) sudjelovali su u prihvatu i zbrinjavanju migranata na Zagrebačkom velesajmu.

Ured poziva sve građanke i građane Zagreba koji žele sudjelovati u civilnoj zaštiti Grada Zagreba da svoj interes iskažu na mail: civilna.zastita@zagreb.hr.
 

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije