u zagrebu otvorena izložba dvojice mladih francuskih umjetnika

U Klovićevim dvorima u Zagrebu večeras je otvorena izložba "Made in Kaunas" dvojice francuskih umjetnika Vincenta Dezeuzea i Raphaela Mognettia.

Dvojica mladih autora boravila su nekoliko tjedana u litvanskom gradu Kaunasu i nadahnuti njime stvorili su zajednički projekt od dvadesetak skulptura i grafika, koje su osim u Zagrebu u protekle dvije godine prikazane u Rigi i Pečuhu.

Kako je istaknuto na večerašnjem otvorenju izložbe, mladi umjetnici tim svojim djelima bilježe vidljive i nevidljive pokrete ljudskoga tijela. Dezeuzeove grafike vode još dalje, u svijet u kojemu su tragovi čovjeka bili rijetki i raspršeni. Ti začudni spomenici, kako je istaknuto u katalogu izložbe, djelo su čovjeka koje nas vodi u poganska vremena, u doba bez ljudskih portreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skulptor Raphael Mognetti stvorio je forme i figure, gospodareći kovinom poput rezača silueta iz XVIII. i XIX. stoljeća, ali s bitnom razlikom što naslijeđenoj maniri dodaje emotivnost XX. stoljeća. Njegove figure, kako je ocijenila litvanska likovna kritika, kreću se u treptavu svjetlu koje se mogu usporediti s futurističkim slikarstvom Giacoma Ballasa koji bilježi vidljive i nevidljive pokrete ljudskog tijela, navodi se u predgovoru kataloga izložbe.

Izložba, otvorena u nazočnosti dvojice autora, postavljena je u suradnji s Fondacijom za međunarodnu kulturnu suradnju iz Bergena u Norveškoj, litvanskim Nacionalnim muzejom u Kaunasu, Udrugom Zeugmnom iz francuskog grada Montepelliera i Francuskoga kulturnog instituta u Zagrebu.

Izložbu je otvorio direktor Francuskog kulturnog instituta u Zagrebu Claude Veron, a može se pogledati do 12. listopada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara