U Zagrebu otvorena privatna osnovna škola Montessori

PRIVATNA "Osnovna Montessori škola barunice Dede Vranyczany" otvorena je svečano danas u Zagrebu.

Do sada je prijavljeno ukupno 30 učenika u dva odjeljenja prvog razreda od maksimalno predviđenih 40 učenika. Podučavat će ih dvije stalne učiteljice i logoped, te učitelji stranih jezika, najprije engleskog a potom i njemačkog.

Školu pohađaju i djeca s posebnim potrebama, ali nije nužno da prethodno polaze vrtić Montessori koji u Zagrebu djeluje već tri godine, rečeno je.

Školu karakterizira individualni pristup i ritam u usvajanju programa i rano učenje stranih jezika, rekla je privremena ravnateljica Narcisa Buczynski.

Ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar čestitao je entuzijastima koji se trude oko škole i izrazio uvjerenje da će ona obogatiti prosvjetni prostor. Istaknuo je da se metode temelje na stvaranju izgradnji slobode i samostalnosti učenika te obećao da će Ministarstvo novčano podupirati školu.

Po zakonu škola je morala prihvatiti brojčano ocjenjivanje učenika ali ima vlastiti način rangiranja uspjeha polaznika koji se upisuje u interne knjižice.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici imaju cjelodnevni boravak, što plaćaju 1750 kn po osobi mjesečno.

Privremena ravnateljica Narcisa Buczynski zahvalila se ministru prosvjete i školstva na podršci ali je zamjerila gradskim vlastima da nisu pokazali dovoljno zanimanja za tu školu.

U Gradu su nam ponudili zgradu oronule osnovne škole u Belovar - Moravču, što je predaleko a preskupo za popravak.

Razočarani, bili smo prisiljeni unajmiti ovaj poslovni prostor od 350 četvornih metara na križanju Martićeve i Heinzlove za mjesečni iznos od 35.000 kuna mjesečno, budući je lokacija kategorizirana kao poslovni prostor.

Škola je dobila ime po barunici Dedee Vranyczany (1896.-1984.) koja je prva utemeljila Montessori ustanovu u Hrvatskoj, vrtić 1934. u Zagrebu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara