U ZAGREBU POČELO OBILJEŽAVANJE EUROPSKOG TJEDNA MOBILNOSTI

Predstavljanjem prijevoznih sredstava i pomagala za kretanje invalida, uz najavu da će invalidi do studenoga dobiti uz pet, još tri prilagođena ZETkombija, danas je ispred zagrebačkog Gradskog poglavarstva počelo obilježavanje Europskog tjedna kretanja. L

Ovogodišnja tema Europskog tjedna kretanja (od 16. do 22. rujna) je "pristupačnost", zbog toga što je ova godina proglašena Europskom godinom osoba s invaliditetom.

Zagrebačkim invalidima Grad Zagreb namjerava riješiti i problem pristupa zdravstvenim ustanovama i domovima za umirovljenike. Predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Zagreba Marinka Bakula-Anđelić najavila da će se do kraja godine riješiti pristup u 20 takvih objekata. Do kraja iduće godine invalidima će se osigurati nesmetani prilaz svim zdravstvenim i socijalnim ustanovama, najavila je Bakula-Anđelić.

Uz udruge invalida, pred zagrebačkim Poglavarstvom okupili su se i predstavnici "Udruge bicikl". Voditeljica akcije te udruge Darinka Širola izjavila je kako udruga zajedno s Gradom Zagrebom radi na spuštanju rubnjaka, najveće prepreke biciklistima, te se zalaže da Zabreb ima što više bicklističkih staza. Stvari se kreću sporo, ali se ipak pokreću, rekla je Širola.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lani je spušteno 82 rubnjaka, rekla je Širola.

Okupljenim građanima ispred zagrebačkog Gradskog poglavarstva pridružio se i dogradonačelnik Milan Bandić.

Akcije i tribine će se u organizaciji udruga, Grada Zagreba i Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja održavati svaki dan do 22. rujna, kada će se obilježiti Europski dan bez automobila. Tog dana bit će zabranjen promet automobilima na Gornjem gradu, a građani se pozivaju da tog dana svoje osobne automobile ostave kod kuće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara