54.80.87.250 US
 

U ZAGREBU TRANSNACIONALNA KONFERENCIJA PROGRAMA INTERREG III B CADSES

Piše:
ponedjeljak, 11.10.2004. 16:00
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Trasnacionalna konferencija za traženje projektnih partnera u okviru programa Interreg III B CADSES, koja je u ponedjeljak počela na Zagrebačkom velesajmu, prigoda je za razmjenu ideja i iskustava u prekograničnoj, transnacionalnoj i međuregionalnoj suradnji u srednjoj i jugoistočnoj Europi, kazano je na konferenciji.

Dvodnevna konferencija, koja se prvi put održava u Hrvatskoj, okupila je predstavnike Europske komisije, Delegacije Europske komisije u RH te više od 150 predstavnika na regionalnoj i nacionalnoj razini iz država članica EU te država nečlanica EU, uključujući zemlje obuhvaćene Procesom stabilizacije i pridruživanja (PSP).

Kako je istaknuo Davor Čilić, pomoćnik ministrice za europske integracije i nacionalni koordinator za Interreg, regionalna suradnja jedan je od političkih prioriteta hrvatske Vlade i obveza koja proizlazi iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Prema njegovim riječima, Hrvatska aktivno surađuje u sve tri linije Interreg programa. U okviru linije Interreg III A riječ je o programima prekogranične suradnje s Italijom, BiH, SCG i Albanijom i trilateralnoj suradnji Hrvatske, Mađarske i Slovenije. Aktivna je i u programu Interreg III B CADSES koji se odnosi na transancionalnu suradnju te Interreg III C posvećenom međuregionaloj suradnji, rekao je.

Natječajnu proceduru programa Interreg dosad su prošla 23 projekta s hrvatskim partnerima, istaknuo je Čilić.

Konkretno, u slučaju prekogranične suradnje s BiH i SCG riječ je o projektima poticanja malog i srednjeg poduzetništva, turizma i razvoja infrastrukture, rekao je.

Drugi dan konferencije sudionici će se u četiri radionice i seminaru moći upoznati s razradom projekata i procedurom njihove prijave za natječaj.

Natječaj za prijavu projektnih prijedloga, treći zaredom, očekuje se sredinom studenoga ove godine.

Organizatori konferencije su Ministarstvo europskih integracija RH i grčko Ministarstvo gospodarstva i financija, koje je ujedno i CADSES-ov Transnacionalni kontakt centar.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Interreg III B CADSES odnosi se na transnacionalnu suradnju između državnih, regionalnih i lokalnih vlasti.

Unutar Interreg III B programa definirano je 11 zemljopisnih područja, a Hrvatska sudjeluje u području CADSES (Central European, Adriatic, Danubian, South-Eastern Space) koje obuhvaća 18 zemalja, uključujući devet članica EU.

Punopravnom članicom programa CADSES Hrvatska je postala 25. ožujka 2004. u Budimpešti, čime joj se otvorila mogućnost ravnopravnog sudjelovanja u selekciji projekata koji će biti financirani iz fondova Europske unije.

INTERREG

Inicijativa Interreg je pokrenuta 1990. godine s ciljem razvijanja prekogranične suradnje između pograničnih područja na unutarnjim i vanjskim granicama EU koje su zbog svojeg geografskog položaja u nezavidnom položaju i često izolirane od glavnih ekonomskih središta u zemlji.

Inicijativa Interreg III, predviđena za razdoblje od 2000.-2006. godine (praksa EU je da se strukturalni fondovi programiraju za razdoblje od šest godina), kroz svoje tri linije (A, B, C) poseban naglasak stavlja na vanjske granice i suradnju s najudaljenijim regijama Zajednice, potporu mirovnom procesu na Balkanu i suradnji otočnih regija.

Zemlje članice EU financiraju svoje sudjelovanje u inicijativi Interreg iz Europskog fonda za regionalni razvoj i iz vlastitih sredstava. Zemlje koje nisu članice Europske unije financiraju svoje sudjelovanje u ovoj inicijativi iz vlastitih sredstava i/ili, ako je to odobrila EK, iz programa pomoći EU.

Sudjelovanje hrvatskih partnera u projektima dosad se financiralo iz programa CARDS. Objavom Pretpristupne strategije EK 6. listopada Hrvatskoj su se službeno otvorili europski pretpristupni fondovi PHARE, ISPA i SAPARD.

(Hina) xzt ysd

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije