U željezničkoj nesreći u Turskoj poginulo 36 putnika

U željezničkoj nesreći u Turskoj poginulo 36 putnika

KRIZNI stožer u Pamukovoj kod Adapazara na sjeverozapadu Turske gdje se sinoć u 19,30 sati po lokalnom vremenu dogodila teška željeznička nesreća priopćio je da je poginulo 36 putnika, a da ih je 79 ozlijeđeno. Vijest o tome prenijela je i turska državna tv mreža.

Ministarstvo zdravlja Turske, nešto ranije, javilo je da smrtno stradalo 139 putnika. Istodobno, rečeno je da su ranjene 74 osobe. Sa ovom crnom bilancom još uvijek "operiraju" i sve privatne turske tv postaje i drugi elektronski mediji.

Prema tvrdnjama očevidaca, do nesreće je došlo kada je jedan od vagona iskočio iz tračnica.

U kompoziciji brzog vlaka koji je prometovao od Istanbula do Ankare nalazilo se oko 240 putnika. Lokomotiva vlaka je iznajmljena od BiH. Turska je unajmila ukupno 30 takvih lokomotiva koje su bile tehnički poboljšane u zagrebačkoj kompaniji "Rade Končar", što je povećalo brzinu putovanja sa 120 na 160 kilometara na sat.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je izrazio duboku sućut obiteljima poginulih putnika. On je, zbog željezničke nesreće, otkazao predviđeni posjet BiH, gdje je trebao sudjelovati na otvaranju obnovljenog Starog mostarskog mosta

Uzroci nesreće se ispituju, a prema prvim saznanjima postoji mogućnost da željezničke tračnice nisu bile prilagođene brzini kojom se kretao vlak. Međutim, ne isključuje se ni mogućnost diverzije.

"Nije bilo sabotaže. Ali ispitujemo sve mogućnosti", izjavio je za agenciju AnaDoliju Suleyman Karaman, glavni direktor Turskih državnih željeznica.

Novi ekspresni vlak, kojeg su političari predstavili kao veliki prometni iskorak zemlje, počeo je prometovati prošlog mjeseca, a odmah nakon uvođenja brojni stručnjaci tvrdili su da postojeća pruga između dva najveća turska grada nije primjerena za nove brze vlakove.

Turski ministar prometa Muammer Turker kazao je da je vlak u trenutku nesreće išao brzinom od 183 kilometra na sat. "Zasad nije moguće reći koji je uzrok nesreće", rekao je Turker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prvi ekspresni vlak, koji za nekoliko sati trebao skratiti putovanje između grada na Bosporu i turske prijestolnice, vukla je lokomotiva koja je vlasništvo BiH, iznajmljena Turskoj državnoj željeznici. Na isti način, Turskoj je isporučeno još 29 lokomotiva, javljaju mediji.

Turski dnevni list objavio je prije samo dva tjedna članak u kojem je ugledni stručnjak sa istanbulskog sveučilišta Yildiz ustvrdio da je nova linija izuzetno opasna.

"Zbog velike brzine, tračnice će se oštetiti i ekspresni vlak će biti jako skup za održavanje. Tračnice nisu dovoljno jake i ako se na ojačaju doći će do nesreće", tvrdio je profesor Aydin Erel u članku objavljenom u listu Hurriyet.

Agencija Anadolija javila je da su iz tračnica iskočila barem četiri vagona, te da su se oni "usjekli" jedan u drugoga.

"Spasioci rabe građevinske strojeve kako bi podigli vagone i provjerili ima li ispod njih mrtvih i ranjenih", izjavio je Feridun Turan, gradonačelnik grada Pamukova u blizini kojeg se nesreća dogodila.

Policija i žandarmerija odmah su onemogućili pristup mjestu nesreće, dok su ekipe Crvenog polumjeseca stizale zajedno s medicinskim službom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara