54.156.61.117 US
 

Udruge najavile amandmane na Zakonu o zaštiti prava pacijenata

Piše:
utorak, 2.11.2004. 13:47
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

SINDIKATI i udruge za ljudska prava najavili su danas niz amandmana na prijedlog Zakona o zaštiti prava pacijenata, a traže da se zakon uputi u treće saborsko čitanje kako bi se osiguralo dovoljno vremena za potrebne promjene.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Građanski odbor za ljudska prava i Grupa za ženska ljudska prava B.a.B.e. organizirali su raspravu "Svi smo mi pacijenti" u povodu drugog saborskog čitanja toga zakonskog prijedloga, za koji smatraju da ga treba dopuniti.

Voditeljica za industrijske odnose SSSH-a Dušanka Marinović Drača smatra da zakon nije primarno u funkciji zaštite pacijenata već se ide samo na usklađivanje sa zakonodavstvom EU-a.

Udruge traže da se umjesto predloženog termina "Pravo na suodlučivanje" uvede termin "Pravo na vlastiti izbor i odluku".

Suodlučivanje pretpostavlja konsenzus liječnika i pacijenta, a problem je što postoje situacije kad se oni ne mogu dogovoriti, rekla je Gorjana Gjurić iz Građanskog odbora.

"Liječnik treba izložiti sve činjenice i svoje profesionalno stajalište, ali odluka treba ostati na pacijentu", rekla je.

Udruge traže također da se umjesto termina "Pravo na obaviještenost" uvede "Pravo na informiranost" jer je to razumljiviji termin, međunarodno priznat i predstavlja središnje mjesto koncepta zaštite pacijenata.

Izmjene i dopune predloženog zakona udruge traže na temelju međunarodne legislative, istaknuli su sudionici okruglog stola.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije