Uhićenje gradonačelnika Kopra izaziva proSVJEDE

Uhićenje gradonačelnika Kopra Borisa Popoviča, osumnjičenog za više kaznenih djela među kojima za zloporabu službenog položaja i pranje novca u Sloveniji, moglo bi dobiti političke konotacije jer su neke stranke, koje su lani podržale njegovu nestranačku listu "Kopar je naš", ustvrdile da pravosudne vlasti i policija na njemu demonstriraju silu. L

"Riječ je o dvostrukim kriterijima tužiteljstva i policije, te različitom tretmanu pojedinaca osumnjičenih za kaznena djela, a to je s aspekta ustavne jednakosti pred zakonom nedopustivo", kazali su o Popovičevu uhićenju u četvrtak oporbeni Socijaldemokrati (SDS).

SDS je lani podržao Popoviča na izborima za gradonačelnika Kopra na kojima je pobijedio dugogodišnjeg prijašnjeg gradonačelnika Dinu Pucera, predstavnika liberalnih demokrata (LDS) i Udružene liste (ZLSD), najjačih stranaka u slovenskom parlamentu.

SDS Janeza Janše upozorava da - za razliku od Popoviča - nitko nije niti uhićen niti optužen u velikim aferama kao što su privatizacija ljubljanskog BTC-a i propast SIB banke u vlasništvu grada Ljubljane.

U tim je aferama nestalo nekoliko desetaka milijuna eura, a slučajevi imaju drukčiji tretman jer su osumnjičeni iz redova LDS-a i ZLSD-a, ustvrdili su socijaldemokrati.

S Popovičem se u izjavi za javnost solidarizirao i zastupnik Franc Kangler iz slovenske Pučke stranke (SLS), zatraživši pojašnjenja policije i tajnih službi koje su, kako navodi, radile na praćenju koparskog gradonačelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Popovič je, prema medijima, uhićen zbog prisvajanja 30-ak tisuća eura dobivenih pri prijelazu dvojice nogometaša koparskog nogometnog prvoligaša u čijoj je upravi on bio jedan od vodećih ljudi.

Istodobno, u pritvoru je i Ante Guberac, sadašnji predsjednik kluba, no Popoviča se sumnjiči i za neke druge operacije u vezi javnih natječaja izvedenih u Kopru za vrijeme ljeta.

Direktor policije Marko Pogorevc izjavio je da u slučaju uhićenja koparskog gradonačelnika nije bilo političkih pritisaka.

"Čestitam koparskim kriminalistima, među ostalim i na diskretnosti jer pojedinosti nisu dospjele u javnost u vrijeme izbora. Popovič je sada gradonačelnik, no nijedna funkcija ne štiti ljude za grijehe iz prošlosti", izjavio je Pogorevc komercijalnoj TV-postaji POP-TV.

On je odbacio sumnje da je Popovič uhićen jer je na izborima pobijedio "crvenu koaliciju" liberalnih demokrata i reformiranih komunista.

(Hina) fl rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara