54.161.45.156 US
 

Uklonjeni spomenici Budaku i Francetiću

Piše:
petak, 27.8.2004. 10:52
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

VLADA je na sinoćnjoj izvanrednoj sjednici, na temelju članka 107. Ustava Republike Hrvatske, donijela Odluku o uklanjanju spomeničkog obilježja Mili Budaku u Svetom Roku i Juri Francetiću u Slunju, priopćeno je jutros iz Vlade.

U priopćenju Vlade navodi se da je odluka donesena iz razloga jer je njihovo postavljanje suprotno izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske te šteti ugledu i interesima Republike Hrvatske koje je Vlada dužna štititi.

Pod nadzorom i uz osiguranje velikoga broja policajaca, pripadnika interventne jedinice Policijske uprave zadarske, danas prije podne uklonjena je spomenploča Mili Budaku koja je nedavno bila postavljena na dvorišni zid crkve sv. Roka u istoimenom mjestu, u općini Lovinac.

Ploču su uklonili radnici koji nisu htjeli odgovarati ni na jedno pitanje novinara, a primijećeno je da su došli vozilima pulskih registracijskih oznaka.

Jedan od inicijatora podizanja ove spomen-ploče Josip Vidaković, hrvatski iseljenik iz Kanade, danas nije bio u Svetom Roku. Zajedno sa suprugom Jelkom napustio je mjesto i nitko od nazočnih s kojima su novinari kontaktirali nisu znali reći gdje su.

Uklanjanje ploče pratio je vrlo mali broj mještana Svetog Roka. Zaustavljali su se tek rijetki prolaznici koji nisu skrivali ogorčenje tim potezom Vlade.

Mještanka Svetog Roka Ika Japunčić samo je rekla: "Sram neka bude ove Vlade". Marko Rukavina (76), žitelj Svetog Roka, kroz suze je pratio uklanjanje te ploče. "Što rade od nas, osmorica moje braće izginulo je u drugom svjetskom ratu, a Mile Budak nije bio nikakvi zločinac", izjavio taj čovjek iz Svetog Roka, dodajući da je on protiv uklanjanja.

"Ja sam tuđmanovac bio i ostajem, a da je on živ, to ne bi dopustio", ustvrdio je Rukavina. Još je na kraju ispričao okupljenim novinarima i policajcima kako mu je u jednoj štedionici propalo sto tisuća bivših njemačkih maraka. Kad bi ih ponovno dobio, dao bi ih za novi spomenik Mili Budaku, rekao je Rukavina.

Inače, radnici koji su uklonili spomen-ploču književniku Mili Budaku, prije toga su brižno uklonili brojne svijeće i cvijeće, a nakon uklanjanja ploče vratili su ih ispred mjesta gdje je bila postavljena ploča.

U Svetom Roku danas je primijećen iznimno veliki broj policajaca, ne samo na mjestu događaja kod crkve sv. Roka, nego i na samom ulazu u selo.

U Slunju je uklanjanje spomenika Juri Francetiću proteklo je mirno, bez većeg okupljanja građana.

Nakolicina njih postavila je svijeće, a oko podne i cvjetni aranžman na mjesto na kojem je spomenik bio te su komentirali da je uklanjanje spomenika "kukavički i nedemokratski čin hrvatske Vlade".

Uklanjanje spomenika Budaku i Francetiću Vlada je naložila Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja. Od Ministarstva pravosuđa i Ministarstva kulture Vlada je zatražila da izrade i da joj dostave nacrt Zakona o spomenicima.

Također, Vlada je zadužila Ministarstvo pravosuđa da u roku od 8 dana pripremi i Vladi dostavi nacrt izmjena i dopuna Kaznenog zakona kojim će se zabraniti promicanje i veličanje totalitarnih ideologija (fašizma, komunizma i drugih), stoji na kraju priopćenja.

Prije dva dana glasnogovornika Vlade Ratka Mačeka, izjavio je da će HDZ preporučiti da se promijene imena svih ulica koje nose ime Mile Budaka.

U Hrvatskoj 17 gradova ima ulicu koja nosi ime Mile Budaka, književnika, ministra kulture NDH i osuđenog ratnog zločinca.

Sanader: Vlada neće dopustiti da se Hrvatska zadržava na temama iz prošlosti

Ova Vlada neće dopustiti da se Hrvatska, s bilo koje strane zadržava na temama iz prošlosti, posebno na negativnim temama, nego će sve svoje kapacitete usmjeriti prema budućnosti, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader na početku današnje sjednice Vlade, pojašnjavajući razloge Vladine odluke o uklanjanju spomenika Mili Budaku i Juri Francetiću.

Dodao je da je Vlada okrenuta budućnosti, te da su "u tom smislu, dva ministarstva zadužena za to, ispunila zaključke sa sinošnje izvanredne sjednice Vlade".

Račić: Spomenik Mili Budaku uklonjen, za to nismo znali

Načelnik općine Lovinac Hrvoje Račić izjavio je da je spomenik Mili Budaku u Svetom Roku uklonjen prije otprilike sat i pol, da o tome nije imao informaciju, ali da je prema izvještajima s terena koje je dobio situacija u Svetom Roku mirna i te da ne očekuje nikakve probleme.

"Završava jedna epizoda, trebamo se okrenuti budućnosti i razvoju kraja" - rekao je načelnik općine Lovinac.

Dodao je da još nije otišao na mjesto gdje je spomenik bio, ali je čuo da je tamo policija.

"Ne želim tamo otići da ne bih opet izazivao neke neželjene situacije" - rekao je načelnik općine Lovinac Hrvoje Račić.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije