Ukrajina: Afera o antisemitizmu osramotila oporbu

ODLUKA ukrajinskog pravosuđa o zatvaranju najvećeg oporbenog lista u Ukrajini zbog antisemitskih članaka ovoga je tjedna bacila sjenu na parlamentarnu oporbu koju čak i njezini pobornici zbog toga osuđuju.

Sud u Kijevu nedavno je naredio zatvaranje lista "Silski Visti", na zahtjev Međunarodnog antifašističkog odbora, zbog "poticanja na rasnu mržnju". Taj list, glasilo Socijalističke stranke, koji se prodaje u više od 500.000 primjeraka, vjerojatno će uložiti žalbu na sudsku odluku.

U dva članka objavljena 2002. i 2003. godine, koje je napisao profesor Vasil Jaremenko, Židove se jednostavno optužuje da su "krivci" za glad koja je 1933. odnijela nekoliko milijuna života u sovjetskoj Ukrajini, te da su 1937. tvorili "99 posto članova NKVD (političke policije)" koja je, prema autoru teksta, odgovorna za smrt više milijuna Ukrajinaca.

Jaremenko je čak tvrdio da je "400.000 židovskih SS-ovaca" napalo Ukrajinu zajedno s njemačkim jedinicima tijekom Drugog svjetskog rata, a napao je i "cionističke oligarhe" među kojima i zeta ukrajinskog predsjednika Leonida Kučme, Viktora Pinčuka.

Skandal je izbio kada su tri oporbene stranke zajedno osudile zatvaranje lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Politolog i bivši sovjetski disident Volodimir Malinkovič ovoga je tjedna oštro osudio stav ukrajinske oporbe u ovom slučaju, tvrdeći da on pokazuje "probleme u demokraciji".

"Silski Visti je tendenciozan list koji objavljuje uvredljive i provokativne članke. Sramotno je za oporbu, koja se smatra demokratskom, da se solidarizira s takvim publikacijama", smatra Malinkovič.

U zemlji u kojoj se antisemitska literatura nalazi u slobodnoj prodaji, zajedno s rasističkim "esejima" bivšeg vođe Ku Klux Klana Davida Duka, zatvaranje "takvog lista jedinstven je slučaj u Ukrajini i velika pobjeda", smatra sa svoje strane dopredsjednik ukrajinske židovske zajednice Eduard Dolinski.

"Mi se ne bavimo politikom. Taj list već godinama širi propagandu mržnje. A oporba se potpuno diskreditirala u ovom slučaju", ističe Dolinski.

(Hina) xnab ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara