UKRAJINA I RUSIJA SUOČENE S KRIZOM OKO GRANICE

Ukrajina i Rusija suočile su se u četvrtak s najgorom krizom u posljednjih 10 godina nakon što su ukrajinski graničari podigli umjetnu morsku granicu od pontona kako bi spriječili ruske radnike da grade nasip u blizini njihovih voda.

Ukrajinski predsjednik Leonid Kučma, koji je skratio posjet Latinskoj Americi zbog te krize, posjetio je maleni otok Tuzlu kako bi pogledao radove na nasipu koja se proteže prema otoku s ruskog kopna.

Ukrajinski je parlament zatražio međunarodno posredovanje, a ruska je televizija u srijedu prikazala ukrajinske zrakoplove na vojnoj vježbi.

Ukrajina ustraje na tome da je Tuzla ukrajinski teritorij na temelju odluka iz komunističkog razdoblja kojima je podijeljen teritorij između Ukrajine i Rusije, tadašnjih sovjetskih republika. Neki ruski dužnosnici ističu da je Tuzla nekoć bila spojena s ruskim kopnom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i premijer Mihail Kasjanov pozvali su vlasti u krasnodarskoj regiji da zaustave gradnju za vrijeme razgovora o pitanjima granice koja su ostala neriješena od raspada Sovjetskog Saveza, rekli su ruski dužnosnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ukrajinski premijer Viktor Janukovič planira se sastati s Kasjanovom u petak u Moskvi.

Međutim, glasnogovornik ukrajinskih graničara Anatolij Samarčenko rekao je novinarima da "gradnja nije prekinuta tijekom noći i da se radovi nastavljaju", te da je nasip u četvrtak udaljena 109 metara od ukrajinske granice.

Ruski dužnosnici, koji su u četvrtak nadgledali izgradnju nasipa iz helikoptera, ističu kako je njegova svrha zaštita stanovništva duž obale i odbacuju bilo kakve političke motive.

Ukrajinski graničari postavili su tri pontonska mosta u blizini nasipa i podigli su nad njima nacionalnu zastavu Ukrajine, rekli su novinari.

(Hina) kga rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara