Umro Elia Kazan

KAZALIŠNI i filmski redatelj Elia Kazan, autor klasika "Na dokovima New Yorka", "Istočno od raja" i "Tramvaj zvan čežnja" preminuo je u nedjelju u dobi od 94 godine.

Kazan je 1999. godine primio posebnu nagradu Akademije filmskih znanosti i umjetnosti za životno djelo.

Zajedno s Leejem Strasbergom pokrenuo je "metodu", školu učenja glume koju su pohađali Marlon Brando i James Dean. Rođen je kao Elia Kazanjoglous u Istanbulu 7. rujna 1909. godine. Kada je imao četiri godine njegov je otac odlučio preseliti u Sjedinjene Države.

Razvio je vrlo rano interes za kazalište i već je 30-ih godina počeo biti aktivan u različitim kazališnim trupama.

Četrdesetih godina prošlog stoljeća Kazan postaje slavan zahvaljujući kazališnim postavama djela pisaca poput Arthura Millera, Clifforda Odetsa i Tennesseeja Williamsa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao filmski redatelj postaje poznat djelom "Bumerang" 1947. godine.

Filmom "Tramvaj zvan čežnja", koji mu je donio Oscara za najboljeg redatelja, u orbitu je izbacio Marlona Branda.

Ostali poznatiji filmovi su "Drvo raste u Brooklynu", "Grijeh jedne noći", "Uzbuna na ulicama", "Džentlemenski sporazum", "Viva Zapata" "Sjaj u travi" i "Divlja rijeka".

Njegova postignuća zatamnjena su optužbama da je izdao glumačku zajednicu surađujući s antikomunističkim odborom senatora Josepha McCarthyja kojem je odavao imena glumaca komunističkih simpatizira.

Naime, Kazan je 1930. pristupio Komunističkoj stranci Amerike, ali se 1935. godine razočarao kada su ga ostali članovi na konferenciji proglasili opasnim liberalom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara