Umro Šime Balen, veteran hrvatskog novinarstva

NAKON kraće bolesti danas je u 93. godini u zagrebačkoj bolnici na Jordanovcu umro Šime Balen, veteran hrvatskog novinarstva.

Bio je publicist, prevoditelj, poliglot, jedan od osnivača "Vjesnika" i direktor "Tanjuga". Bio je predratni komunist, revolucionar, sudionik antifašističke borbe.

Rođen je u Jablancu kod Senja. U Sušaku je maturirao na Trgovačkoj akademiji te upisao Ekonomsko-komercijalnu visoku školu u Zagrebu. Zbog sudjelovanja studentske omladine u akcijama protiv šestojanuarske diktature, uhićen je i osuđen više puta. Na robiji je primljen u KPJ (Komunističku partiju Jugoslavije) 1935.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U lipnju 1940. postaje član redakcije "Političkog vjesnika", a 1943. glavni je urednik "Vjesnika" u ratnim uvjetima. Bio je vijećnik AVNOJ-a i ZAVNOH-a. Po završetku rata narodni je zastupnik, odnosno poslanik Sabora NR Hrvatske i Privremene Narodne Skupštine Jugoslavije, član delegacije FNRJ u UN-u i na zasjedanju UNESCO-a te predstavnik za štampu u ambasadi FNRJ u Washingtonu.

Nakon povratka iz SAD-a postaje direktor Tanjuga (1947.-1948). Od 1962. direktor je Nakladnog zavoda "Znanje" do umirovljenja 1966.

Nositelj je "Partizanske spomenice 1941." i drugih visokih odlikovanja te dobitnik dviju zlatnih plaketa "Vjesnika" i Plakete za životno djelo Društva prevoditelja, nagrade HND-a "Milan Grlović" i drugih.

Vrijeme i mjesto pokopa Šime Balena bit će naknadno objavljeno.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara