UN kaže proizvodnja računala troši fosilna goriva

ZA PROIZVODNJU prosječnog osobnog računala i monitora upotrijebi se količina fosilnog goriva i kemikalija 10 puta veća od njegove vlastite težine, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje UNovog Sveučilišta (UNU) pozvavši na zaustavljanje rasta otpada koje prozivodi visoka tehnologija.

Istraživanje pokazuje da je za proizvodnju jednog prosječnog računala od 24 kilograma i monitora od 27 centimetara potrebno 230 kilograma fosilnog goriva, 22 kilograma kemikalija i 1.500 kilograma vode.

Izvješće je upozorilo da proizvodnja računala traži daleko više materijala nego primjerice proizvodnja automobila ili hladnjaka za koju treba samo jedanput ili dva puta više fosilnih goriva nego što je njihova trežina. Godišnje se u svijetu proda više od 130 milijuna računala koja su postala prijeko potrebna oruđa današnjice, rekao je jedan od urednika studije Eric Williams upozorivši na negativne posljedice masovne proizvodnje osobnih računala na čovjekov okoliš.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija je pozvala vlade da pruže poticaj produljenju trajanja osobnih računala i smanjenju potrebe da ih se brzo odbacuje kako bi ih se zamijenilo novijim modelima.

(Hina) xsl ydl

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara