UN: U 50 zemalja stanje gore nego prije deset godina

USPRKOS svjetskom gospodarskom usponu 90ih, oko 50 zemalja svijeta u gorem je stanju nego prije deset godina, pa su namjere svjetskih čelnika da do 2015. godine prepolove siromaštvo u svijetu pod ozbiljnim znakom upitnika, kaže se u izvješću UN-a objavljenom u utorak.

Strana je pomoć 90-ih godina pala, dugovi siromašnih zemalja su narasli, AIDS je podivljao a cijene glavnih proizvoda u siromašnim zemljama su pale što je smanjilo prihode od izvoza, ističe se u godišnjem Izviješću UN-a o razvoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U tzv. velikom desetljeću, veliki je broj zemalja doživio nazadovanje a broj siromašnih je narastao", rekao je dužnosnik UN-ova Programa za razvoj Mark Malloch.

U ovogodišnjem izvješću je dokumentiran napredak u 175 zemalja svijeta. Iz izvješća se iščitava da su 54 zemlje, od kojih polovica afričkih, siromašnije sada nego 1990. godine, a neke se neće moći oporaviti ni za 50 godina. Za 20 subsaharskih se zemalja očekuje da bi tek do 2129. godine mogle postići univerzalno osnovno obrazovanje, do 2147. bi se prepolovilo krajnje siromaštvo a tek se 2165. može očekivati pad smrtnosti novorođenčadi za dvije trećine.

Irska rock zvijezda Bono iz grupe U2 je prigodom uvodnog govora o izviješću najavio građansku neposlušnost kako bi se bogate zemlje primorale da oproste dugove siromašnim zemljama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara