Unatoč boljem vremenu kalifornijski požari i dalje divljaju

UNATOČ hladnijem i vlažnijem vramenu u srijedu najrazorniji požari u povijesti Kalifornije i dalje divljaju okrećući će se prema novim područjima s visoko zapaljivom šumom.

Hladniji i vlažni vjetrovi s američkog Pacifika koji su zamijenili tople pustinjske vjetrove ne pogoduju više požarima, ali ih okreću prema području sa zapaljivim, već osušenim drvećem u okruzima San Diega i San Bernardina.

U požarima u južnoj Kaliforniji do sada je poginulo 16 ljudi, izgorjelo je blizu 2.000 kuća i spaljeno oko 250.000 hektara zemljišta. S ugroženih područja koja se nalaze u blizini Los Angelesa evakuirane su desetine tisuća ljudi. Broj poginulih mogao bi biti i veći jer vatrogasci tek pretražuju izgorjele kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Veliki problem stanovnicima tog područja Kalifornije predstavlja gust dim koji se već proširio i do grada San Diega i koji ometa normalno disanje posebice oboljelih, starijih ljudi i djece.

Novoizabrani kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger, koji je u Washingtonu prema ranije planiranom putu kako bi zatražio ekonomsku pomoć za svoju saveznu državu, izmijenio je planove zbog požara.

"Sada tražim saveznu financijsku pomoć za ljude, za žrtve požara, kako bi mogli ponovno izgraditi svoje domove i obnoviti svoje poslove što je prije moguće", rekao je on novinarima.

U obrani od vatre sudjeluje oko 11.000 vatrogasaca. Sadašnji guverner Gray Davis procijenio je dosadašnje štete od katastrofalnih požara na 2 milijarde dolara.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara