54.224.151.24 US
 

Unatoč zahtjevu Račanova vlada nije ništa poduzela kako bi se prenijeli posmrtni ostatci Andrije Hebranga u Zagreb

Piše:
petak, 6.2.2004. 16:15
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ISTRAŽUJUĆI dokumente o svojem ocu hrvatskom političaru Andriji Hebrangu pronašao sam do sada više stotina partijskih zapisnika u dijelu kojih je izrijekom tražena njegova likvidacija, izjavio je Branko Hebrang kojem hrvatski politički dnevnik "Vjesnik" objavljuje podlistak "Andrija Hebrang: Na tragu istine".

Po riječima Branka Hebranga feljton s tridesetak nastavaka "nastao je kao posljedica zahtjeva za povrat iz Srbije u Zagreb posmrtnih ostataka Andrije Hebranga", jednog od organizatora antifašističkoga i oslobodilačkoga rata u Hrvatskoj.

"U prosincu 2002. zatražio sam od Račanove Vlade da pokrene postupak prenošenja posmrtnih ostataka mojega oca iz Srbije u Zagreb, ali nisu reagirali, iako im je pučki pravobranitelj savjetovao da to učine", izjavio je Hebrang. Naveo je da se nakon toga obratio predsjedniku države Stjepanu Mesiću, koji je najprije usmeno, a zatim i pismeno (21. listopada 2003.) postavio zahtjev predsjedniku Svetozaru Maroviću da se prenesu posmrtni ostatci Andrije Hebranga.

Andrija Hebrang je bez suda i presude likvidiran je 1949. pod nerazjašnjenim okolnostima, a prije toga je na montiranom političkom procesu lažno optužen kao narodni neprijatelj i ustaški suradnik.

Nakon zahtjeva predsjednika Mesića u dijelu srbijanskoga tiska ponovno je počela kampanja protiv Hebranga, navodi njegov sin Branko Hebrang i dodaje kako se u tim napisima obnavlja teza o Hebrangovoj suradnji s ustašama.

Beogradske "Večernje novosti" u Zagrebu su pronašle Vojdraga Berčića, režisera, koji se pozvao na neke svjedoke koji su navodno njemu rekli da je Hebrang potpisao suradnju s ustašama.

"Kad su se pojavili ti klevetnički napisi, smatrao sam potrebnim još jednom ispričati cijelu priču da bi se vidjela težina i domet tih laži, koje se ponovno lansiraju, a cilj im je stvoriti određenu klimu i obnoviti poznate predrasude", rekao je Branko Hebrang.

Istražujući mnoštvo dokumenta i razgovarajući sa živim svjedocima toga vremena, Branko Hebrang kaže kako je pregledao i oko 300 partijskih zapisnika iz 1948. u Hrvatskoj, uz ine, s Radio-Zagreba i iz Crvenoga križa u kojem se tražila Hebrangova likvidacija.

Osim toga, kako napominje, pronašao je podatak da beogradska Udba nije vjerovala hrvatskoj Udbi da nisu pronašli dokument o Hebrangovoj suradnji s ustašama, pa je zbog toga u Udbi za Hrvatsku provedena istraga.

"Nameće se zaključak da je Partija i hrvatska vlast od 1950. znala istinu o Andriji Hebrangu", rekao je.

Branko Hebrang međutim ne zna zbog čega je Partija morala šutjeti 1986., kad se obitelj javila Komisiji za žalbe CK SKH sa zahtjevom za preispitivanje Hebrangova slučaja. Spomenuta je Komisija odbila preispitati službenu partijsku verziju s obrazloženjem da nema novih činjenica, naveo je.

"Tako je odlučeno u konzultaciji s Beogradom", tvrdi Branko Hebrang, kojem SDP prošle godine nije dopustio da u Hrvatskom državnom arhivu pregleda zapisnike sa sjednice te Komisije, da bi onda početkom ove godine dobio odobrenje od Hrvatskoga arhivskoga vijeća.

Andrija Hebrang (1899.-1949.) politički je rehabilitiran odlukom Hrvatskoga sabora 1990. nakon demokratskih izbora u Hrvatskoj.

O njemu je napisano više knjiga. Prvu je napisao Mile Milatović "Slučaj Andrije Hebranga" (Beograd, 1952.), kojem je Aleksandar Ranković povjerio istragu nad Andrijom Hebrangom. Znanstvenu studiju napisala je Nada Kisić-Kolanović "Andrija Hebrang. Iluzije i otrežnjenja" (Zagreb,1996.).
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije