54.80.8.44 US
 

Uprava i sindikati "V. Lenca" potpisali sporazum o isplati plaća

Piše:
utorak, 23.9.2003. 18:11
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

UPRAVA i sindikati "Viktora Lenca" danas su sklopili Sporazum o dinamici isplate zaostalih plaća, doznaje se u tome brodogradilištu.

Sporazum o dinamici isplate zaostalih plaća sklopili su s Upravom podružnica Sindikat metalaca Hrvatske i Sindikat brodogradilišta "Viktora Lenca". Sporazumom, presliku kojega su Sindikati popodne dostavili i novinarima, uređeno je da se dio od 37 posto neisplaćenih plaća za svibanj, zajedno s naknadom za prijevoz za taj i mjesece lipanj, srpanj i kolovoz, isplate najkasnije do kraja ovoga mjeseca.

Plaća za lipanj trebala bi biti isplaćena od 13. do 19 listopada, a u Sporazumu stoji da će, ne bude li poduzeće imalo dostatno novca, prvi dio plaća za lipanj biti isplaćen od 6. do 12. a drugi dio od 20. do 26. listopada.

Po Sporazumu plaće za srpanj bit će isplaćene u prvoj polovici studenoga, za kolovoz u prvoj polovici prosinca, a za rujan do kraja ove godine. Na svakoj od tih triju plaća radnicima će biti obustavljeno po 2000 kuna za povrat pozajmice za plaće koju je u kolovozu i u početku rujna osigurao jedan od vlasnika brodogradilišta Giancarlo Zacchello. Zacchelo je tada na račun sindikata u dva obroka doznačio oko milijun dolara pozajmice za plaće.

U Sporazumu stoji da će se od listopada ove godine plaće isplaćivati po Kolektivnom ugovoru (KU), a ako on ne bude valjan, po Pravilniku o radu. Sadašnji KU koji je raskinula Uprava na snazi je do kraja ovoga mjeseca, a sindikati i Uprava počeli su pregovore o novome KU.

Uprava se obvezala da će radnicima platiti vrijeme koje su u kolovozu proveli u štrajku, odnosno dva i pol radna dana, a sindikati da neće zahtijevati isplatu kamata za zakasnjele plaće.

Po podatcima sindikata sada je u "Viktoru Lencu" zaposleno oko 1000 radnika, a prije krize bilo ih je oko 1200.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije