54.158.194.80 US
 

USKOK podnio optužnice protiv Gucića, Čeovića i Vuletića

Piše:
utorak, 3.2.2004. 21:23
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Nakon dovršene istrage Ured za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminaliteta (USKOK) podnio je Županijskome sudu u Zagrebu optužnicu protiv Josipa Gucića zbog kažnjivih djela davanja mita i sprječavanja dokazivanja te Antuna Čeovića i Vinka Vuletića zbog kažnjivih djela primanja mita te predložio sudu da se produlji pritvor Guciću i Čeoviću, izvijestio je večeras USKOK. L

Josipu Guciću stavlja se na teret da je u istražnome postupku, koji se protiv njega vodi zbog kažnjiva djela zlouporabe ovlasti u gospodarskome poslovanju, isplatio 25.000 od dogovorenih 50.000 eura stalnomu sudskom vještaku Antunu Čeoviću koji je po sudskom nalogu bio određen provesti knjigovodstveno-financijsko vještačenje. Gucić je isplatio novac kako bi Čeović izradio vještački nalaz protivno pravilima struke i stvarno utvrđenim činjenicama u tijeku vještačenja te utvrdio kako je zakonito poslovanje zbog kojega se protiv Gucića vodi kazneni postupak.

Čeovićeva obveza bila je da Guciću preda vještački nalaz prije nego ga preda istražnomu sucu radi eventualnih prijedloga i smjernica pri izradbi zaključka te da takav vještački nalaz obrani na sudu što je Čeović i učinio radi oslobađanja Gucića od daljnjega kaznenog progona.

Osim toga, Gucić se tereti da je i pomoćnomu vještaku Vinku Vuletiću, kojega je Čeović odredio da radi na tome predmetu, obećao 25.000 eura za izradbu, a posebno obranu takva vještačkog nalaza u daljnjemu sudskom postupku, na što je Vuletić pristao.

Stajalište je USKOK-a da su u vještačkome nalazu prešućene ključne činjenice vezane za Gucićevo poslovanje te unesene Gucićeve sugestije što su pak vještaci potpisali i predali Županijskome sudu u Zagrebu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Čeović i Vuletić optuženi su za još jedno kažnjivo djelo primanja mita iz čl.347.st.1. Kaznenoga zakona, a Krsto Romić za kažnjivo djelo davanja mita iz čl.348.st.1. Kaznenoga zakona i kažnjivo djelo sprječavanja dokazivanja iz čl.304.st.1. Kaznenoga zakona.

Naime, Čeović i Vuletić optuženi su da su kao sudski vještaci određeni da u istražnome postupku koji se vodi protiv Krste Romića i Josipa Gucića zbog kažnjiva djela zlouporabe u gospodarskome poslovanju provedu knjigovodstveno-financijsko vještačenje zatražili od Romića 5000 eura za izradbu vještačkoga nalaza i mišljenja kojim bi se, protivno pravilima struke i stvarnih činjenica, poslovni potezi zbog kojih se Romić tereti, ocijenili valjanim i zakonitim te ga i obranili u daljnjemu sudskom postupku radi oslobađanja od daljnjega kaznenog progona. Pristajući na zahtjev i nakon što je po izradbi taj vještački nalaz dobio i pročitao, Romić je Čeoviću i Vuletiću predao 3000 eura, a i taj je vještački nalaz predan Županijskome sudu u Zagrebu.

Čeović i Vuletić optuženi su i za kažnjivo djelo davanja lažnoga iskaza jer su, po USKOK-ovu stajalištu, kao sudski vještak i pomoćni sudski vještak u skladu s dogovorom s okrivljenima Josipom Gucićem i Paškom Romićem u namjeri da opstruiraju sudski postupak i okrivljene oslobode kaznenoga progona, svjesno izradili i predali sudu knjigovodstveno-financijski vještački nalaz u kojemu su prešutjeli ključne činjenice utvrđene vještačenjem poslovanja okrivljenika koje je predmet kaznenoga postupka, kaže se u priopćenju.

(Hina) xip ydd

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije