54.90.202.184 US
 

Uskoro odluka: Jesu li se nakladnici dogovorili o povećanju cijena novina?

Piše:
petak, 26.3.2010. 10:49
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Tekst: S.C.H.
Foto: Ilustracija

OBJAVLJIVANJE transkripata SMS poruka koje su razmijenila dva najjača novinska nakladnika Ninoslav Pavić i Ivo Pukanić u mjesecima prije Pukanićeve pogibije obnovilo je sumnje u nelegalno formiranje cijena tiskovina na hrvatskom tržištu, prenosi danas portal Business.hr.

Prema tom izvoru, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja već drugu godinu vodi postupak protiv novinskih nakladnika zbog sumnje u sklapanje zabranjenog sporazuma (kartela) dogovorenim i istodobnim povećanjem cijena dnevnih novina sa šest na sedam kuna. Kako je Businessu potvrdila predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Ologica Spevec, uskoro će biti donesena i odgovarajuća odluka.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Provjeravat će se i eventualno dogovaranje cijena tjednih listova

Spevec je upozorila da bi transkripti SMS poruka, kao i informacije vezane uz tu objavu koje su prenijeli pojedini mediji, mogli biti vrlo važan dokaz o postojanju dogovora o cijenama tiskovina, zbog čega Agencija, temeljem tih indicija sadržanih u razmjeni poruka vodećih nakladnika, namjerava procijeniti ima li osnove za pokretanje postupka i kada je riječ o cijenama tjednika.

Spevec je objasnila da su prema Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja zabranjeni sporazumi između poduzetnika, ugovori, pojedine odredbe ugovora, izričiti i prešutni dogovori, usklađeno djelovanje ili odluke udruženja poduzetnika, koji kao cilj ili posljedicu imaju sprječavanje, ograničavanje ili narušavanje konkurencije. Takvi dogovori spadaju u teške povrede Zakona, odnosno ograničenja tržišnog natjecanja za koja su propisane visoke novčane kazne i do 10 posto ukupnog prihoda ostvarenog u godini koja je prethodila godini u kojoj je počinjen prekršaj.

"Kao što znate, u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi i sve većem broju europskih država za takve dogovore, budući da su usmjereni protiv javnog interesa, temeljnih načela tržišnog gospodarstva i protiv interesa potrošača, propisi predviđaju i kaznenu odgovornost", podsjetila je Olgica Spevec.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije