54.198.134.127 US
 

Uspio sindikalni referendum o kolektivnom ugovoru u osnovnom i visokom školstvu

Piše:
srijeda, 4.2.2004. 14:33
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

SINDIKALNI referendum o kolektivnom ugovoru (KU), koji sadrži odredbu o doprinosu solidarnosti, u osnovnom i visokom školstvu u potpunosti je uspio tako da se KU počinje primjenjivati od kraja siječnja, izvijestili su danas organizatori.

Od 55.094 zaposlenih odazvalo se 79,6 posto (43.875), a "za" je glasovalo 38.628 ili 88 posto. Protiv KU izjasnilo se 4.722 prosvjetara, a nevažećih glasova bilo je 525.

"Manji broj škola još nije poslao izvješća, ali rezultati se ne mogu promijeniti", rekla je načelnica odjela za pravne poslove u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Elizabet Sobota.

Nismo se borili za sindikat nego za demokratska prava svih zaposlenika, a prava iz KU koristit će svi zaposleni u osnovnom i visokom školstvu, a ne samo članovi sindikata, rekli su predsjednik i potpredsjednik Matice sindikata javnih službi Dalimir Kuba i Vilim Ribić.

Referendum je animirao veliki broj djelatnika koji nisu članovi Sindikata učitelja i Sindikata znanosti i pojačao njihov interes za sindikalna i demokratska pitanja, kazali su.

Odredba KU-a o doprinosu solidarnosti koju plaćaju nečlanovi sindikata nalaže mjesečno izdvajanje 0,6 posto iz neto plaće na poseban račun, što prosječno iznosi oko 26 kuna. S tog računa sredstva će se izdvajati za solidarne potrebe.

"Jači sindikati jamac su stabilnije demokracije", ocijenio je Ribić.

"Prvom prilikom izdvojit ćemo sredstva za Hrabri telefon za zlostavljanu djecu i Udrugu invalida rada", najavio je Kuba i poručio medijima koji su pisali o mogućim zloupotrebama novca da ne trebaju biti zabrinuti.

Novi KU donosi i 1.000 kuna regresa umjesto dosadašnjih 600 kuna, 4,3 posto veću osnovicu za plaće, povećanje dnevnice sa 130 kuna na 170 kuna, 1.000 kuna naknade za odvojeni život te 30 dana godišnjeg odmora.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije