Uspjela transplantacija maternice kod miševa

ŠVEDSKI su znanstvenici prvi puta uspjeli presaditi mišju maternicu, a zatim su ženke s transplantiranom maternicom donijele su na svijet zdravu mladunčad.

Kako je objavljeno na sastanku Europskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju u Madridu, transplantacija uterusa obavljena je još prije 40 godina, no tada je bila riječ o maternici, koja je uzeta i ponovno usađena istoj životinji, prenosi znanstveni časopis Bild der Wissenschaft.

Znanstvenici sa sveučilišta Sahlgrenska u Goeteborgu uspjeli su novim postupkom obaviti prvu pravu transplantaciju: stranu maternicu ugnijezdili su uz maternicu životinje kojoj je presađena. Potomstvo nošeno u usađenoj maternici bilo je posve normalne težine i ponašanja.

Transplantacija ne bi smjela trajati dulje od 48 sati, a uterus mora biti pohranjen u hladnu otopinu, kako ne bi došlo do nedovoljne prokrvljenosti, pojasnio je jedan od znanstvenika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druge se poteškoće odnose na reakcije tijela na transplantirani organ. No odbacivanje ipak nije bilo veće od očekivanog, tvrde znanstvenici.

Novi postupak švedskih znanstvenika nudi nove mogućnosti u terapiji neplodnosti, ali prije prve primjene na ljudima, trebaju se još provesti neki eksperimenti na miševima i svinjama.

(Hina) kt dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara