54.198.149.239 US
 

Ustrojena nova Državna uprava za zaštitu i spašavanje - novi broj 112

Piše:
ponedjeljak, 24.1.2005. 14:48
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

TEMELJEM Zakona o zaštiti i spašavanju kojeg je Hrvatski sabor donio krajem prošle godine, od prvog siječnja ove, počela je s radom Državna uprava za zaštitu i spašavanje koja objedinjuje i koordinira rad dosadašnjih službi Civilne zaštite, vatrogastva te Službe motrenja i obavješćivanja..

Ta potonja služba imala je pozivni broj 985 koji je prenumeriran u 112 i koji se može zvati od 12. siječnja.

No, cjelovito bi taj broj kao polazište za čitav sustav pomoći i spašavanja trebao profunkcionirati za nekoliko godina, rekao je za Hinu ravnatelj nove Uprave za zaštitu i spašavanje Đuro Poldrugač.

Stoga je pozvao građane da u slučaju, potrebe ili nesreća, i dalje zovu dosadašnje brojeve policije (92), hitne pomoći (94) ili vatrogasaca (93).?

Objasnio je da se 112 za sada zove samo za katastrofe ili za one nesreće u kojima je potrebna koordinacija raznih službi - Gorske službe spašavanja, vatrogasaca i drugih. Dodao je da su i neke europske zemlje, čija se na tom području iskustva koriste, zadržale posebne pozivne brojeve policije, hitne pomoći i vatrogasaca.

U Upravi ističu da će stranim državljanima kada ulaze u Hrvatsku, naročito za turističke sezone, u slučaju nesreće ipak preporučiti broj 112.

Poldrugač je naveo da je u Splitsko dalmatinskoj županiji počeo pilot projekt broja 112, na čijem će se primjeru snimiti stanje, a da će, sudeći po iskustvima europskih država, trebati i pet, šest godina da se čitav sustav ustroji cjelovito.

Taj bi broj, planira se, u budućnosti bio i jedinstveni pozivni brojem u slučaju bilo kakve nesreće.

Đuro Poldrugač objašnjava da je nadležnost za reagiranje u zaštiti i spašavanju stanovništva i dobara od katastrofa i većih nesreća do sada bila podijeljena između različitih tijela državne uprave, organizacija, ustanova, udruga te pravnih osoba. Dugi niz godina pokušavao se pronaći način uspostave sustava zaštite i spašavanja, a najveći nedostatak bio je, da su svi sudionici zaštite i spašavanja u katastrofama i većim nesrećama postupali isključivo u svojim okvirima. Dolazilo je do preklapanja nadležnosti, nedostatka koordinacije i zajedničkog rukovođenja i zapovijedanja, a to se poglavito odnosi na velike katastrofalne požare, poplave, potrese i druge veće nesreće, ističe Poldrugač.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje od MUP-a preuzima poslove civilne zaštite, vatrogastva i Učilišta vatrogastva i civilne zaštite, a iz sustava MORH-a u nju prelaze Služba motrenja i obavješćivanja, 20 županijskih centara i više desetaka gradskih centara obavješćivanja koje se do sada zvalo na 985.

Uprava će koordinirano početi djelovati do kraja ove godine, a u idućoj bi se godini sustav širio na županijske razine.

Poldrugač posebnim problemom u organizaciji i ustrojavanju novog sustava koji će se bazirati na broju 112 smatra zastarjelost komunikacijske opreme (oko 20-tak godina).
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije