54.162.121.80 US
 

Utvrđeni kriteriji za upravljanje državnom imovinom

Piše:
srijeda, 10.3.2004. 17:08
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NOVO vladino Povjerenstvo za upravljanje državnom imovinom utvrdilo je kriterije temeljem kojih će voditi brigu o državnoj imovini, potvrdio je danas novinarima potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang.

Povjerenstvo, kojemu je na čelu premijer, odlučivat će o imovini pojedinačne vrijednosti do deset milijuna kuna.

Kod dodjeljivanja državnih nekretnina na privremeno korištenje bez naknade, Povjerenstvo će prednost dati objektima s gospodarskom namjenom. Takvi poslovi će se temeljiti na javnom natječaju, uz jasno definirane rokove i namjene korištenja.

Objekti za negospodarske namjene, primjerice za rad udruga, također će se dodjeljivati javnim natječajem, a na temelju programa rada udruga.

Na privremeno korištenje državnu imovinu će bez naknade moći dobiti i lokalne jedinice, a država će pritom nastojati prebiti eventualna dugovanja s tim jedinicama.

U svim navedenim slučajevima prenamjena državne nekretnine značit će automatski raskid ugovora.

Kod darovanja državne imovine, Povjerenstvo će prednost davati korištenju za gospodarske namjene. Svaka nekretnina će se morati procijeniti, a njena vrijednost unijeti u ugovor.

Javnim natječajem će se državne nekretnine i prodavati.

Početnu cijenu utvrđivat će lokalna porezna uprava, a radi dodatne kontrole usporedbu s tržišnim kretanjima obavit će Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom.

Bez javnog natječaja moći će se prodati nekretnina koja će poslužiti za proširenje već postojećeg poslovnog prostora.

Povjerenstvo je kod nekretnina uvelo i ocjenu tzv. gospodarske perspektivnosti, što znači, da će država od prodaje moći odustati ako postoje čvrsti pokazatelji da bi cijena nekretnine u dogledno vrijeme mogla skočiti, primjerice zbog gradnje autoceste.

Povjerenstvo je na prvom sastanku utvrdilo da postoji niz predmeta iz mandata prošlog Povjerenstva, za koje su izdana rješenja, ali nisu sklopljeni ugovori.

Novo Povjerenstvo je zaključilo da nisu postojali jasni kriteriji za upravljanje državnom imovinom.

Stoga će četrdesetak odluka što ih je na posljednjoj donijelo prijašnje Povjerenstvo biti revidirano - učinit će to Državni ured za reviziju, koji će raditi operativne poslove za Povjerenstvo.

Procjenjuje se, da bi se pred Povjerenstvom, godišnje moglo naći oko 400 predmeta.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije