uz nadgledanje izbora gong organizira niz EDUKATIVNIH AKCIJA

Nevladina udruga Građani organizirano nadgledaju glasovanje (GONG) i za predstojeće je parlamentarne izbore najavila niz aktivnosti pa će, osim samog građanskog nadzora glasovanja, organizirati brojne edukativne akcije, doznaje se u GONGu.

Aktivnosti GONG-a vezane uz parlamentarne izbore, najavljene za 23. studenoga, odvijat će se u dva smjera, te će GONG uz promatranje izbora na području čitave Hrvatske provoditi i edukacije o izbornim pravilima i procesu, izjavila je za Hinu glasnogovornica udruge Ivna Bajsić.

Pojasnila je da će se edukacija građana prvenstveno provoditi kroz GONG-ovu medijsko-informativnu kampanju koja će se sastojati od spotova i džinglova s informacijama o popisima birača, izborima općenito, izbornom danu te mogućnosti promatranja izbora.

Udruga će također izraditi i informativnu brošuru o izborima, letke, te postere, a aktivisti GONG-a svakodnevno će dežurati i na telefonskim linijama na kojima će odgovarati na upite zainteresiranih o izborima.

GONG je od prošloga tjedna, četvrti put zaredom, počeo provoditi akciju "Prvi put biram" namijenjenu edukaciji najmlađih birača putem interaktivnih radionica na temu izbornog prava i javnog zagovaranja.

"Cilj nam je kroz organizaciju 800 radionica educirati najmanje 22 tisuće maturanata u svim županijama", navela je glasnogovornica GONG-a, dodajući da je od 2001., kada se krenulo s tom akcijom, kroz 1272 radionice educirano ukupno 36 tisuća učenika srednjih strukovnih škola i gimnazija.

Jedan od prvih GONG-ovih projekata vezanih uz ovogodišnje izbore, osim pokretanja radionica za maturante, bilo je i izdavanje "Vodiča kroz parlamentarne izbore" u kojemu su sadržane sve važnije odredbe koje se tiču provođenja izbora. Zbirka je, kažu, nastala kompilacijom pravnih propisa koje sadrže odredbe o izborima, a u udruzi se nadaju da će vodič poslužiti strankama i kandidatima na izborima, kao i biračima kako bi što bolje ostvarili svoje pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako će Državno izborno povjerenstvo izdavati Obvezatne upute, taj će se vodič do izbornog dana proširivati i novim odredbama, kažu u GONG-u.

Što se tiče promatranja samog glasovanja, GONG će, najavljuju, promatrati izbore u svim županijama, kako putem promatrača po biračkim mjestima, tako i putem mobilnih timova.

Jedna od promatračkih aktivnosti bit će i paralelno prikupljanje i obrada rezultata izbora, kao svojevrsna dodatna kontrola službenih rezultata, ističu u GONG-u.

Na sam dan izbora GONG će održati više konferencija za novinare, a prve izborne rezultate najavljuju već nekoliko sati nakon zatvaranja birališta u 19 sati.

Prije posljednjih parlamentarnih izbora, u prosincu 1999., GONG je Državnom izbornom povjerenstvu prijavio 5642 nestranačka promatrača, među kojima je bio i velik broj osoba iz javnog života -glumaca, sportaša, novinara, književnika i drugih.

Inicijativu za osnivanje GONG-a pokrenula je prije travanjskih lokalnih izbora 1997. Koordinacija organizacija za zaštitu i promociju ljudskih prava, koja je okupila udruge iz cijele Hrvatske.

(Hina) am sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara