Varaždinsko smeće danas ostalo u kamionima

Odlagalište otpada u Turčinu u općini Gornji Kneginec od danas je zatvoreno pa kamioni varaždinskoga komunalnog poduzeća Varkoma danas nisu mogli odložiti smeće i ono je ostalo u kamionima.

Pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i uređenje prostora Marijan Bakulić na današnjoj je sjednici Poglavarstva izjavio kako je uvjeren da u Varaždinu smeće neće ostati na ulicama.

Gradu Varaždinu i prije najavljena roka za zatvaranje odlagališta 28. veljače, još je 1. veljače istekao stari sedmogodišnji ugovor s općinom Gornji Kneginec o odlaganju otpada. U međuvremenu Grad je s općinom Severin pokraj Bjelovara sklopio ugovor o odlaganju smeća na divlje odlagalište pokraj toga mjesta. Varaždin je Severinu isplatio predujam od 225 tisuća kuna, no nakon odluke Bjelovarsko-bilogorskoga županijskog ekostožera da se otpad ne smije odlagati u Severinu pitanje odlaganja varaždinskog smeća ostalo je neriješeno. Javnosti nije poznato kamo je prošlih mjesec dana Varkom odvozio smeće.

Danas je varaždinsko Gradsko poglavarstvo zaprimilo prijedlog novog sporazuma iz Gornjeg Kneginca o daljnjem odlaganju smeća u Turčinu. Općinski načelnik Gornjeg Kneginca Anđelko Mihalić dao je ostavku pa je to razlog što kasni prijedlog novoga sporazuma o odlaganju otpada. Pročelnik Bakulić je rekao kako vjeruje da će Gornji Kneginec potpisati sporazum s Varaždinom nakon što je ministrica okoliša Marina Matulović-Dropulić rekla da će novčanu pomoć iz posebnog državnog fonda za saniranje odlagališta dobiti samo one općine na područja kojih će se nastaviti dovoziti otpad. Bakulić je također rekao kako Varaždin ima rezervnu varijantu za odlaganje te da to nije ni Severin kod Bjelovara "ni Ptuj, jer nećemo sramotiti svoju državu i grad izvozom smeća, iako su nam to Slovenci ponudili". Objasnio je da je riječ o njemačkom uređaju za baliranje otpada kao prijelazno rješenje za odlaganje otpada, koji bi uskoro trebao stići u Varaždin.

Samo nekoliko sati kako je Poglavarstvo primilo prijedlog novog sporazuma iz Gornjeg Kneginca o odlaganju smeća u Turčinu, varaždinski župan Zvonimir Sabati novinarima je priopćio da taj prijedlog nije konačan. Sabati se danas popodne sastao s predstavnicima te općine, a sastanak zatvoren za javnost potaknuli su mještani koji su najavili prosvjed jer se ne slažu s produženjem sporazuma. Zato je varaždinsko smeće ostalo u kamionima. Po općinskom prijedlogu Varaždinu odlagalište bi radilo još pet godina, a mještani zahtijevaju da se zatvori već dogodine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što je dogovoreno na sastanku župan nije odgovorio određeno, rekavši samo da se zauzimaju za kvalitetno saniranje i zatvaranje odlagališta u primjerenu, što kraćem roku. Rokovi zatvaranja i trajne sanacije ne moraju biti istovjetni, kazao je i objasnio: "Odlagalište će biti otvoreno dok Županija pronađe novu lokaciju za odlaganje smeća iz cijele županije. Osnovat će se i stručno povjerenstvo koje će za najviše dva tjedna predložiti nekoliko varijanata sanacije."

Sutra će se sastati stručnjaci koji će u sporazum ugraditi zahtjeve mještana, pa će taj prijedlog ponovno biti poslan na potpis gradu, Županiji i Ministarstvu okoliša.

I dok se pregovori nastavljaju, sutra će se, po riječima Gorana Kaniškog, predstavnika općine i kandidata za novog načelnika Gornjeg Kneginca, brklja u Turčinu najvjerojatnije podignuti i smeće uredno odložiti.

(Hina) ymzag xvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara