54.81.27.58 US
 

Većina zastupničkih klubova nije podržala HSS-ov prijedlog zakona o prodaji poslovnog prostora

Piše:
srijeda, 30.6.2004. 14:06
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

VEĆINA zastupničkih klubova nije danas u Hrvatskom saboru podržala HSS-ov prijedlog zakona o prodaji poslovnih prostora u vlasništvu države i lokalne samouprave, ocjenjujući ga ustavno upitnim i štetnim za lokalne sredine.

Zeleno svijetlo zakonskom prijedlogu u prvom čitanju dali su samo IDS i HSP, priklonivši se HSS-ovu stavu da država, odnosno Vlada mora početi rješavati problematiku poslovnih prostora i potaknuti razvoj obrtništva.

IDS-ovac Damir Kajin ocijenio je da predloženi zakona predstavlja

svojevrsno obeštećenje obrtnika, koji su, kaže, u socijalizmu bili diskriminirani zbog ideoloških razloga.

"Ti ljudi smatrani su vjesnicima kapitalizma i uglavnom nisu mogli doći do stanova u društvenom vlasništvu, a kasnije ni povoljnije kupovati dionice niti sudjelovati u privatizaciji", rekao je.

Pero Kovačević (HSP) također je podržao nakanu zakona da se skrene pozornost na probleme obrtnika i malih poduzetnika, ali i ukazao da se nikoga, pa ni lokalne jedinice, ne može prisiliti da prostore prodaju ili ne prodaju.

Predložio je da se omogući pravo prvokupa obrtnicima koji poslovni prostor dugo imaju u zakupu te dulji rok otplate, kao i da im se ugovor o zakupu nakon isteka može dodatno produljiti.

Predloženom zakonu usprotivio se HDZ, u čije je ime Jozo Topić ocijenio da bi HSS-ov prijedlog omogućio zloporabe, jer je nejasno tko će i po kojim kriterijima utvrđivati cijenu prostora. Upozorio je i da bi takvo zakonsko rješenje u neravnopravan položaj dovelo one obrtnike koji nisu imali sreću u zakup dobiti državne ili gradske poslovne prostore, koji su, kaže, u pravilu iznajmljivani po cijenama nižim od tržišnih.

Neprihvatljivim je ocijenio i prijedlog da se u popust kod prodaje poslovnog prostora uvrsti i ono što su zakupnici uložili u prostor koji su koristili dulje vrijeme, upozoravajući da se uloženo u prostor obrtnicima vraća kroz porezne olakšice.

Slično misli i Srećko Ferenčak (HNS/PGS) koji je upozorio da bi prisilnom prodajom poslovnih prostora po manjoj cijeni, lokalne jedinice izgubile dio zajamčenih prihoda, čime se, kaže, vrijeđa pravo vlasništva.

Ti prostori nisu u društvenom vlasništvu već u vlasništvu države i ne moraju se privatizirati, posebno ne bez javnog natječaja jer bi to bilo nezakonito, rekao je Ferenčak, usporedivši HSS-ov zakon sa sličnim zakonom koji se neuspješno i na mlin bogatih vlasnika provodio u Srbiji, pod nazivom Šešeljev zakon.

Takvoj se usporedbi usprotivio HSS-ovac Željko Pecek, poručivši Ferenčaku da bi mu, umjesto da čita srpske novine, bolje bilo da čita domaće koje govore kako HNS upravlja u Zagrebu.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije