107.22.2.109 US
 

VINKO FILIPOVIĆ PONOVNO IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA ŠKOLSKOG SINDIKATA PREPOROD

Piše:
nedjelja, 21.3.2004. 11:48
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Vinko Filipović u iduće će četiri godine ponovno biti predsjednik Hrvatskog školskog sindikata Preporod, odlučeno je na Skupštini tog sindikata koja se protekla dva dana održavala u Stubičkim Toplicama.

U današnjem priopćenju sindikata Preporod navodi se da je za predsjednika Skupštine izabran Vladimir Šoštarić iz Međimurske županije, dok će u tročlanom Nadzornom vijeću Sindikata, uz Šoštarića, sjediti Šime Vukasović i Mirjana Burić Moskaljov.

Na Skupštini je donesena Deklaracija o odgoju i obrazovanju te materijalnom položaju zaposlenika u osnovnim i srednjim školama, u kojoj se ističe da odgoj i obrazovanje traže nužne organizacijske i pedagoške promjene, dok se kao najveći problem zaposlenih u osnovnim i srednjim školama navodi njihov materijalni položaj.

Deklaracijom su predviđene mjere radi poboljšanja stanja u odgojno-obrazovnom sustavu.

Tako se traži povećanje udjela izdvajanja iz BDP-a po godišnjoj stopi od 0,5 posto u iduće četiri godine, koje bi godišnje iznosilo oko milijardu kuna. Na taj bi način, tvrde u Sindikatu, sa sadašnjih 3,32 posto udjela u BDP-u za četiri godine izdvajanje poraslo na 5,3 posto te bi se dosegla europska razina izdvajanja za odgoj i obrazovanje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Zahtijeva se i 25-postotno povećanje plaća zaposlenika u osnovnim i srednjim školama, odnosno izjednačavanje s prosječnim plaćama ostalih korisnika proračuna. Time bi plaća učitelja i profesora početnika bila 20 posto veća od prosječne plaće u državi, a zatim bi se, kažu u Sindikatu, trebalo selektivno povećavati plaće učitelja i profesora kako bi prije njihova odlaska u mirovinu bile dvostruko veće od plaće početnika.

Sindikat traži i da se zakonskim promjenama izmijeni struktura broja članova školskog odbora, kako bi predstavnici zaposlenika činili većinu u njegovu sastavu, te predlaže donošenje zakonskog propisa koji bi zaposlenike škole zaštitio od verbalnog i fizičkog nasilja pojedinih učenika i roditelja.

Predlaže se i donošenje pedagoškog standarda kojim bi se definirao broj učenika u razrednom odjelu i odgojno-obrazovnim skupinama na razini europskih standarda, te definiranje opremljenosti škola i određivanje dinamike opremanja svih osnovnih i srednjih škola.

Sindikat Preporod zahtijeva i da se definira dinamika dogradnje i izgradnje novih škola kako bi se jasno precizirali rokovi do kada će škole prestati raditi u tri i dvije smjene, odnosno da se odredi godina od kada će sve škole raditi u jednoj smjeni. Traži i da se svakoj školi omogući upotreba odgovarajuće sportske dvorane.

(Hina) pp/xtr ymć

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije